tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

83 miljoner till blominnovatörer

|  
|  

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för att förlänga blommors livslängd.

Den riktade emissionen tecknades av ett antal institutionella och privata investerare, däribland Railroad Ranch Capital Management, Nordic Cross Asset Management, Erik Selin via ES Aktiehandel och Martin Bjäringer.

– Railroad Ranch har investerat i oss tidigare så vi är glada för förtroendet igen, och det är roligt att så många andra tunga och namnkunniga investerare vill vara med och stötta vår resa, säger OptiCepts vd Ulf Hagman till Rapidus.

Bolagets teknik går ut på att använda elektriska fält för att ta död på mikroorganismer i livsmedelsproduktion. Hållbarheten ökar, samtidigt som fler näringsämnen bevaras och effektiviteten i produktionen förbättras, menar Ulf Hagman. Pengarna kommer framför allt att läggas på att öka takten på kommersialiseringen, samt utöka marknadsföring och säljdelen.

– Vi ska också se till att få upp farten, framförallt på blomstersidan där vi har relativt höga tillverkningskostnader. Så vi ska se till att bygga fler maskiner inom kort.

OptiCept startade i somras en utvärdering tillsammans med Dagab och grossisten APH. Dagab har sedan i mitten på juli sålt rosor behandlade med OptiCepts teknologi i 100 butiker. Utvärderingen har gjorts som ett blindtest, vilket betyder att varken butiken eller konsumenterna har vetat vilka butiker som sålt behandlade eller obehandlade rosor. Syftet med det var att se vad som händer när det kommer till försäljning och svinn.

– Vi har sett att de rosor som har behandlats med vår teknologi har sålt 20 procent mer än de som inte behandlats. Redan i första läget ser blommorna finare ut när det kommer till form och färg och hållbarheten ökar. Här ser vi även att svinnet i butikerna har gått ner kraftigt, vilket är en oerhört glad nyhet.

Julia Eriksson

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.