tisdag 3 december 2024

inloggad som

83 miljoner till blominnovatörer

|  
|  

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för att förlänga blommors livslängd.

Den riktade emissionen tecknades av ett antal institutionella och privata investerare, däribland Railroad Ranch Capital Management, Nordic Cross Asset Management, Erik Selin via ES Aktiehandel och Martin Bjäringer.

– Railroad Ranch har investerat i oss tidigare så vi är glada för förtroendet igen, och det är roligt att så många andra tunga och namnkunniga investerare vill vara med och stötta vår resa, säger OptiCepts vd Ulf Hagman till Rapidus.

Bolagets teknik går ut på att använda elektriska fält för att ta död på mikroorganismer i livsmedelsproduktion. Hållbarheten ökar, samtidigt som fler näringsämnen bevaras och effektiviteten i produktionen förbättras, menar Ulf Hagman. Pengarna kommer framför allt att läggas på att öka takten på kommersialiseringen, samt utöka marknadsföring och säljdelen.

– Vi ska också se till att få upp farten, framförallt på blomstersidan där vi har relativt höga tillverkningskostnader. Så vi ska se till att bygga fler maskiner inom kort.

OptiCept startade i somras en utvärdering tillsammans med Dagab och grossisten APH. Dagab har sedan i mitten på juli sålt rosor behandlade med OptiCepts teknologi i 100 butiker. Utvärderingen har gjorts som ett blindtest, vilket betyder att varken butiken eller konsumenterna har vetat vilka butiker som sålt behandlade eller obehandlade rosor. Syftet med det var att se vad som händer när det kommer till försäljning och svinn.

– Vi har sett att de rosor som har behandlats med vår teknologi har sålt 20 procent mer än de som inte behandlats. Redan i första läget ser blommorna finare ut när det kommer till form och färg och hållbarheten ökar. Här ser vi även att svinnet i butikerna har gått ner kraftigt, vilket är en oerhört glad nyhet.

Julia Eriksson

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.