torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SLU:s satsning på hållbara företag drar igång i Alnarp

|  ,
|  

SLU Holdings nya co-workingkontor Green Innovation Park i Alnarp är nu färdigt att börja fyllas upp av uppstartsbolag och etablerade företag med verksamheter inom hållbarhet. Det säger Niclas Östlund, verksamhetsutvecklare för kontoret i Alnarp.

– Vi vill få hit företag som önskar att samverka med forskare och studenter här på campus, och med varandra. Bolagen ska på olika sätt arbeta med produkter eller tjänster som leder till en hållbar framtid. Vi ser att universitetet har mycket viktig forskningsbaserad kunskap som bör komma ut och genom detta ska vår forskning bli bättre på att komma närmare tillämpningarna. Det har inte funnits någon innovations-hubb inom vårt område tidigare i södra Sverige, säger han.

Grunden till innovationsparken i Alnarp lades 2019 då Akademiska Hus, Lomma kommun, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SLU Holding startade ett renoveringsprojekt av ett gammalt mejeri på campus i Alnarp. Där huserar nu Green Innovation Park i 450 kvadratmeter med option att utöka ytan till det dubbla.

Detta blir SLU:s andra Green Innovation Park. I Uppsala öppnades en park 2016 och ytterligare en planeras i Umeå. Bolagens medlemskap i parken gäller på alla SLU:s verksamhetsorter.

– Green Innovation Park är inte en inkubator utan snarare en community för bolag som arbetar med hållbara lösningar. Vi ska ha aktiviteter som skapar möten, som events, inspirationsföreläsningar och workshops. Vi ska även samarbeta med andra i “innovationsgalaxen”, exempelvis inkubatorerna som stöttar startups, säger Niclas Östlund.

I Alnarp finns SLU:s fakultet för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, och cirka 1.200 studenter.

Elisabet Ottosson

SLU Holdings nya co-workingkontor Green Innovation Park i Alnarp är nu färdigt att börja fyllas upp av uppstartsbolag och etablerade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.