lördag 15 februari 2025

inloggad som

Små vindkraftverk siktar på börsen

|  
|  

Malmöbolaget InnoVentum ser ett kraftigt ökat intresse för sina små vindkraftverk. Nu startar bolaget upp ett säljbolag och siktar på en börsnotering.

Klimatförändringarna har de senaste 20 åren lett till ökande vindbyar på många platser. Samtidigt gör överbelastade elnät att intresset ökar för mindre kraftverk. InnoVentum tillverkar mindre kraftverk för förnyelsebar energi. De är till 80 procent gjorda av återvinningsbara material och har fokus på design. Bolaget har bland annat tagit fram ett litet vindkraftverk, en större hybridlösning med sol- och vind samt en carport som laddar elbilar.

Under nästa år planerar de för en större finansieringsrunda inför börsintroduktionen, men under tredje kvartalet väntar först en runda på tio miljoner. Detta i syfte att starta upp ett Innoventum Sales, som enbart ska ägna sig åt försäljning.

– I och med att efterfrågan växer så snabbt nu så skapar vi en digital tjänst och lanserar ett systerbolag som ska fungera som säljkanal, säger Sigvald Harryson, grundare och vd för InnoVentum.

Huvudmålgrupp är de som redan investerat i solceller och vill kunna kombinera med vindkraft.

– Egenproducenter är lättare och snabbare att sälja till, de är dessutom en snabbt växande skara. Väldigt många har i dag investerat i solenergi och har en inkoppling hemma. Småskalig vindkraft har inte upplevt någon stor uppskalning än. Inte som solpaneler. Men i och med klimatförändringarna blåser det dessutom mer på många ställen, säger han.

Även elbilsägare är en grupp se siktar in sig på, då det växande antalet elbilar sätter press på ett redan överbelastat elnät.

– Vår carport är en självförsörjande elbilsladdare med enbart solceller, byggd med trästruktur och återvunnet stål. Den producerar mer el än elbilen drar och laddar därför också upp el på elnätet, säger han.

Planen är främst att satsa på marknaden i Schweiz, där Sigvald Harryson har bott i 20 år och har ett etablerat kontaktnät. Det är inte bara en snabbt växande elbilsmarknad utan har även ett ännu mer pressat elnät än Skåne. Utöver att vända sig till kapitalstarka schweizare i nästa investeringsrunda, planerar de dessutom att öppna ett nytt säljkontor i landet.

– Elbristen är värre och mer kännbar i Schweiz. Har du till exempel en lägenhet, är det vanligt att du måste skriva på ett kontrakt om att du inte får ha en elbil och skaffar du en måste du flytta, säger han och pekar på att även i Sverige kommer det växande antalet elbilar att sätta press på elnätet i framtiden med nya utmaningar som följd.

Mette Carlbom

Malmöbolaget InnoVentum ser ett kraftigt ökat intresse för sina små vindkraftverk. Nu startar bolaget upp ett säljbolag och siktar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.