fredag 3 maj 2024

inloggad som

Små vindkraftverk siktar på börsen

|  
|  

Malmöbolaget InnoVentum ser ett kraftigt ökat intresse för sina små vindkraftverk. Nu startar bolaget upp ett säljbolag och siktar på en börsnotering.

Klimatförändringarna har de senaste 20 åren lett till ökande vindbyar på många platser. Samtidigt gör överbelastade elnät att intresset ökar för mindre kraftverk. InnoVentum tillverkar mindre kraftverk för förnyelsebar energi. De är till 80 procent gjorda av återvinningsbara material och har fokus på design. Bolaget har bland annat tagit fram ett litet vindkraftverk, en större hybridlösning med sol- och vind samt en carport som laddar elbilar.

Under nästa år planerar de för en större finansieringsrunda inför börsintroduktionen, men under tredje kvartalet väntar först en runda på tio miljoner. Detta i syfte att starta upp ett Innoventum Sales, som enbart ska ägna sig åt försäljning.

– I och med att efterfrågan växer så snabbt nu så skapar vi en digital tjänst och lanserar ett systerbolag som ska fungera som säljkanal, säger Sigvald Harryson, grundare och vd för InnoVentum.

Huvudmålgrupp är de som redan investerat i solceller och vill kunna kombinera med vindkraft.

– Egenproducenter är lättare och snabbare att sälja till, de är dessutom en snabbt växande skara. Väldigt många har i dag investerat i solenergi och har en inkoppling hemma. Småskalig vindkraft har inte upplevt någon stor uppskalning än. Inte som solpaneler. Men i och med klimatförändringarna blåser det dessutom mer på många ställen, säger han.

Även elbilsägare är en grupp se siktar in sig på, då det växande antalet elbilar sätter press på ett redan överbelastat elnät.

– Vår carport är en självförsörjande elbilsladdare med enbart solceller, byggd med trästruktur och återvunnet stål. Den producerar mer el än elbilen drar och laddar därför också upp el på elnätet, säger han.

Planen är främst att satsa på marknaden i Schweiz, där Sigvald Harryson har bott i 20 år och har ett etablerat kontaktnät. Det är inte bara en snabbt växande elbilsmarknad utan har även ett ännu mer pressat elnät än Skåne. Utöver att vända sig till kapitalstarka schweizare i nästa investeringsrunda, planerar de dessutom att öppna ett nytt säljkontor i landet.

– Elbristen är värre och mer kännbar i Schweiz. Har du till exempel en lägenhet, är det vanligt att du måste skriva på ett kontrakt om att du inte får ha en elbil och skaffar du en måste du flytta, säger han och pekar på att även i Sverige kommer det växande antalet elbilar att sätta press på elnätet i framtiden med nya utmaningar som följd.

Mette Carlbom

Malmöbolaget InnoVentum ser ett kraftigt ökat intresse för sina små vindkraftverk. Nu startar bolaget upp ett säljbolag och siktar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.