torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ny metod för njurtransplantationer redo för kliniska studier

Doldisföretaget UGLK Science har tagit in över 30 miljoner kronor i kapital och är nu redo för kliniska studier. Bolaget, som är baserat i Genarp, har tagit fram en metod för njurtransplantationer, med målet att mångdubbla antalet njurar som kan transplanteras varje år.

– I Sverige och resten av världen blir väntelistorna för njurtransplantation längre för varje år. 2020 gjordes ungefär 430 transplantationer, inklusive från levande donatorer, och 700 personer väntade. De måste i stället få dialys vilket ger dem mycket sämre livskvalitet och är oerhört dyrt för samhället. Vår metod kan rädda 10.000 njurar till transplantationer varje år – bara i Sverige, säger Ludvig Sjöberg, projektledare på UGLK, till Rapidus.

När en människa plötsligt dör, som av ett hjärtstillestånd, klarar sig njurarna i upp till en timma innan de skadats för mycket för att kunna transplanteras. Det är för kort tid för att vården ska kunna rädda organen. Men professor Mikael Olausson, specialist på transplantationsteknik, har i sin forskning tagit fram en metod för att laga njurarna genom att rensa kärlen från blodproppar utan att skada dem. Då klarar de sig i fyra timmar efter donatorns död. Forskningen har pågått sedan 2015, men bolaget bildades 2019 och patenten har beviljats nu.

– Detta är något av det bästa jag stött på. Dialys är mycket krävande för kroppen, överlevnaden med dialys ligger mellan tre och fem år beroende på var i världen man behandlas. Många människor slutar att gå på behandlingen för att livskvaliteten försämras så mycket att man ger upp. Dessutom kräver det enorma resurser, 16 procent av den amerikanska hälsobudgeten går till dialysbehandlingar, säger näringslivsveteranen Semmy Rülf, UGLK:s styrelseordförande och en av de första investerarna i bolaget.

UGLK har preklinisk data och håller på att utveckla utrustning att använda i den första kliniska studien på människor så fort bolaget får alla etiska tillstånd. Bolagets kapital – som kommer från flera stiftelser som Wachtmeisterstiftelsen och privatpersoner som juristen Carl-Fredrik Herslow – väntas räcka ett år och en större finansieringsrunda planeras till hösten. Därefter är tanken att sälja metoden till ett storföretag för att få ut den på marknaden så fort som möjligt.

– Min erfarenhet säger att det krävs 200-300 miljoner till och minst tre-fyra år att nå dit på egen hand. Men det kan också bli pannkaka eller ta tio år till och det är jag för gammal för. Vi vill att metoden ska komma mänskligheten till gagn så fort som möjligt i stället för att börsnotera den och få en miljardvärdering. Det finns säkert de som skulle vilja köpa för att lägga ned, både dialysbranschen och den illegala organhandeln hotas av metoden, säger Semmy Rülf.

Niclas Lindstrand

Doldisföretaget UGLK Science har tagit in över 30 miljoner kronor i kapital och är nu redo för kliniska studier. Bolaget, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.