onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk-skånskt klimatprojekt får tolv miljoner från EU

Greater Copenhagen Green Deal är ett nytt svensk-danskt klimatprojekt som i dagarna fick klart med finansiering från EU. Tolv miljoner kronor ska under ett och ett halvt år identifiera både utmaningar och möjliga lösningar över sundet. De enskilda projekten som skapas ska sedan söka pengar från EU under nästa utlysningsperiod som börjar 2021.

Fyra områden har identifierats för att hjälpa företag att bli klimatneutrala och jobba för en grön omställning: förnybar energi, energieffektivitet, cirkulär ekonomi och klimatanpassning.

– Det är ett kort projekt där vi ska identifiera både våra styrkor och våra utmaningar. Sedan bildas totalt åtta nya projekt med utgångspunkt från utmaningarna inom de områdena, säger Invest in Skånes vd Ulrika Ringdahl till Rapidus.

Copenhagen Capacity leder projektet där även Greater Copenhagen Committee, Energy Cluster Denmark och det danska miljöklustret Clean ingår. Från svensk sida drivs projektet av Invest in Skåne och Sustainable Business Hub med finansiering från Region Skåne och Region Halland. Ulrika Ringdahl säger att målet är att bygga breda projekt och organisationer med representation från både lärosätena och näringslivet.

– Vi tror att vi hinner komma så långt att områdena blir identifierade och att vi kan skapa konsortium med internationella partners. Nästa år när den nya projektperioden inleds för EU kommer nya utlysningar med mycket grönt fokus, säger hon.

Niclas Lindstrand

Greater Copenhagen Green Deal är ett nytt svensk-danskt klimatprojekt som i dagarna fick klart med finansiering från EU. Tolv miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.