torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Skånska arrangörer i startgroparna

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är dags att öppna julklapparna, men sen blir det i stället att åka hem till farbror Berra som pratar i timmar om hur det var bättre förr. Och nej, näringslivet nämndes inte den här gången heller, det är bara kultur och sport som gäller.

Men Rapidus rundringning bland skånska arrangörer visar att flera är redo att starta upp riktiga möten igen så fort det tillåts. Och åtminstone en tänker tjuvstarta.

Dataspelskonferensen Nordic Game på Slagshuset den 25-27 november kommer att släppa in 300 deltagare. Det beslutet fattade ledningen redan innan det nya beskedet om riktlinjer, säger grundaren Erik Robertson till Rapidus.

– Även om de rekommendationer som finns för allmänna sammankomster är vägledande så är vi en konferens för professionella. Man kan inte komma in från gatan genom att köpa en biljett. I stället har vi ingående samtal om premisserna innan de kommer, säger Erik Robertson.

Förhållningsreglerna utgår från Folkhälsomyndighetens checklista och övriga rekommendationer om lokaler med numrerade platser, luckor mellan deltagarna, olika ingångar med flera punkter för att minska risken för smittspridning.

– Dessutom uppmanar vi alla att bära ansiktsmasker som vi erbjuder på plats. Med de reglerna kan vi ta in 300 personer på Slagthuset. I maj 2019 när vi arrangerade Nordic Game så kom hälften av deltagarna utifrån Norden. Nu är upptagningsområdet Öresund och områden som man kan köra bil från och undvika kollektivtrafiken, säger Erik Robertson.

Trots detta säger han att konferenser inom spelbranschen är förändrade för all framtid efter coronakrisen.

– De måste nu alltid vara livestreamade också. Vi kör en konferens med en scen och paneldiskussioner med en publik som mer fungerar som en studiopublik, säger Erik Robertson.

Financial Meetings Öresund har sitt första event sedan tidig vår i form av en kapitalmarknadsfrukost i morgon, fredag med temat ”Restart Öresund”. Då rör det sig om en livesändning med minimal publik på plats.

– Nu har vi startat om med sändningar från våra lokaler på Stortorget, med bolag som är på plats för att presentera sig och en finanspanel som är ny för året. Vi ska jobba mer med att lyfta fram våra egna i nätverket genom livesändningar, säger Monica Thomasson, vd och grundare för arrangören Thomasson Group.

Normalt är mötena endast för finansiärerna, men fredagens sändning öppnas för alla. Även om Financial Meeetings Öresund arbetat med livesändningar i åtta år ser hon inte att det skulle kunna ersätta de mer traditionella eventen och nätverksträffarna.

– Alla vill mötas nu, det finns ett uppdämt behov. Kraften i eventet är nätverket. Även om många har ett fantastiskt innehåll så går det inte att skapa affärer i nätverket digitalt mer än till en liten del. Vi måste öppna nu! säger Monica Thomasson.

Bättre Affärer-dagen i Malmö den 5 november blir i huvudsak en digital affär i år, oavsett beskedet. Göran Hellström, ordförande för arrangören Navet, säger att han ser det digitala formatet som ett utvecklande test för framtiden.

– Möjligen kan vi släppa in något fler gäster på plats än vår nuvarande plan. Vi kommer absolut att bjuda på Bättre Affärer-dagen i det sedvanliga formatet så snart läget stabiliserats. Men sannolikt kommer det kompletterande digitala formatet också att etableras som ett fast erbjudande, säger Göran Hellström.

Rapidus har under hela coronatiden hållit kontakt med sina partners, men har än så länge fattat beslutet att inte ersätta frukostmöten och andra event med digitala möten.

– Vi är startklara! Våra partners har egna riktlinjer som i något fall till och med är hårdare än Folkhälsomyndighetens och det respekterar vi naturligtvis. Så fort vi har klartecken så kör vi. Vi får nästan dagligen frågor om när det är dags för Rapidusevent igen, medlemmarna saknar det andra benet i vårt erbjudande. Jag upplever en stor trötthet därute när det gäller Zoom, Teams och alla andra stumma varianter av digitala möten, säger Rapidus vd Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.