onsdag 6 december 2023

inloggad som

Special: Skånska arrangörer i startgroparna

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är dags att öppna julklapparna, men sen blir det i stället att åka hem till farbror Berra som pratar i timmar om hur det var bättre förr. Och nej, näringslivet nämndes inte den här gången heller, det är bara kultur och sport som gäller.

Men Rapidus rundringning bland skånska arrangörer visar att flera är redo att starta upp riktiga möten igen så fort det tillåts. Och åtminstone en tänker tjuvstarta.

Dataspelskonferensen Nordic Game på Slagshuset den 25-27 november kommer att släppa in 300 deltagare. Det beslutet fattade ledningen redan innan det nya beskedet om riktlinjer, säger grundaren Erik Robertson till Rapidus.

– Även om de rekommendationer som finns för allmänna sammankomster är vägledande så är vi en konferens för professionella. Man kan inte komma in från gatan genom att köpa en biljett. I stället har vi ingående samtal om premisserna innan de kommer, säger Erik Robertson.

Förhållningsreglerna utgår från Folkhälsomyndighetens checklista och övriga rekommendationer om lokaler med numrerade platser, luckor mellan deltagarna, olika ingångar med flera punkter för att minska risken för smittspridning.

– Dessutom uppmanar vi alla att bära ansiktsmasker som vi erbjuder på plats. Med de reglerna kan vi ta in 300 personer på Slagthuset. I maj 2019 när vi arrangerade Nordic Game så kom hälften av deltagarna utifrån Norden. Nu är upptagningsområdet Öresund och områden som man kan köra bil från och undvika kollektivtrafiken, säger Erik Robertson.

Trots detta säger han att konferenser inom spelbranschen är förändrade för all framtid efter coronakrisen.

– De måste nu alltid vara livestreamade också. Vi kör en konferens med en scen och paneldiskussioner med en publik som mer fungerar som en studiopublik, säger Erik Robertson.

Financial Meetings Öresund har sitt första event sedan tidig vår i form av en kapitalmarknadsfrukost i morgon, fredag med temat ”Restart Öresund”. Då rör det sig om en livesändning med minimal publik på plats.

– Nu har vi startat om med sändningar från våra lokaler på Stortorget, med bolag som är på plats för att presentera sig och en finanspanel som är ny för året. Vi ska jobba mer med att lyfta fram våra egna i nätverket genom livesändningar, säger Monica Thomasson, vd och grundare för arrangören Thomasson Group.

Normalt är mötena endast för finansiärerna, men fredagens sändning öppnas för alla. Även om Financial Meeetings Öresund arbetat med livesändningar i åtta år ser hon inte att det skulle kunna ersätta de mer traditionella eventen och nätverksträffarna.

– Alla vill mötas nu, det finns ett uppdämt behov. Kraften i eventet är nätverket. Även om många har ett fantastiskt innehåll så går det inte att skapa affärer i nätverket digitalt mer än till en liten del. Vi måste öppna nu! säger Monica Thomasson.

Bättre Affärer-dagen i Malmö den 5 november blir i huvudsak en digital affär i år, oavsett beskedet. Göran Hellström, ordförande för arrangören Navet, säger att han ser det digitala formatet som ett utvecklande test för framtiden.

– Möjligen kan vi släppa in något fler gäster på plats än vår nuvarande plan. Vi kommer absolut att bjuda på Bättre Affärer-dagen i det sedvanliga formatet så snart läget stabiliserats. Men sannolikt kommer det kompletterande digitala formatet också att etableras som ett fast erbjudande, säger Göran Hellström.

Rapidus har under hela coronatiden hållit kontakt med sina partners, men har än så länge fattat beslutet att inte ersätta frukostmöten och andra event med digitala möten.

– Vi är startklara! Våra partners har egna riktlinjer som i något fall till och med är hårdare än Folkhälsomyndighetens och det respekterar vi naturligtvis. Så fort vi har klartecken så kör vi. Vi får nästan dagligen frågor om när det är dags för Rapidusevent igen, medlemmarna saknar det andra benet i vårt erbjudande. Jag upplever en stor trötthet därute när det gäller Zoom, Teams och alla andra stumma varianter av digitala möten, säger Rapidus vd Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad