onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Special: Skånska arrangörer i startgroparna

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är dags att öppna julklapparna, men sen blir det i stället att åka hem till farbror Berra som pratar i timmar om hur det var bättre förr. Och nej, näringslivet nämndes inte den här gången heller, det är bara kultur och sport som gäller.

Men Rapidus rundringning bland skånska arrangörer visar att flera är redo att starta upp riktiga möten igen så fort det tillåts. Och åtminstone en tänker tjuvstarta.

Dataspelskonferensen Nordic Game på Slagshuset den 25-27 november kommer att släppa in 300 deltagare. Det beslutet fattade ledningen redan innan det nya beskedet om riktlinjer, säger grundaren Erik Robertson till Rapidus.

– Även om de rekommendationer som finns för allmänna sammankomster är vägledande så är vi en konferens för professionella. Man kan inte komma in från gatan genom att köpa en biljett. I stället har vi ingående samtal om premisserna innan de kommer, säger Erik Robertson.

Förhållningsreglerna utgår från Folkhälsomyndighetens checklista och övriga rekommendationer om lokaler med numrerade platser, luckor mellan deltagarna, olika ingångar med flera punkter för att minska risken för smittspridning.

– Dessutom uppmanar vi alla att bära ansiktsmasker som vi erbjuder på plats. Med de reglerna kan vi ta in 300 personer på Slagthuset. I maj 2019 när vi arrangerade Nordic Game så kom hälften av deltagarna utifrån Norden. Nu är upptagningsområdet Öresund och områden som man kan köra bil från och undvika kollektivtrafiken, säger Erik Robertson.

Trots detta säger han att konferenser inom spelbranschen är förändrade för all framtid efter coronakrisen.

– De måste nu alltid vara livestreamade också. Vi kör en konferens med en scen och paneldiskussioner med en publik som mer fungerar som en studiopublik, säger Erik Robertson.

Financial Meetings Öresund har sitt första event sedan tidig vår i form av en kapitalmarknadsfrukost i morgon, fredag med temat ”Restart Öresund”. Då rör det sig om en livesändning med minimal publik på plats.

– Nu har vi startat om med sändningar från våra lokaler på Stortorget, med bolag som är på plats för att presentera sig och en finanspanel som är ny för året. Vi ska jobba mer med att lyfta fram våra egna i nätverket genom livesändningar, säger Monica Thomasson, vd och grundare för arrangören Thomasson Group.

Normalt är mötena endast för finansiärerna, men fredagens sändning öppnas för alla. Även om Financial Meeetings Öresund arbetat med livesändningar i åtta år ser hon inte att det skulle kunna ersätta de mer traditionella eventen och nätverksträffarna.

– Alla vill mötas nu, det finns ett uppdämt behov. Kraften i eventet är nätverket. Även om många har ett fantastiskt innehåll så går det inte att skapa affärer i nätverket digitalt mer än till en liten del. Vi måste öppna nu! säger Monica Thomasson.

Bättre Affärer-dagen i Malmö den 5 november blir i huvudsak en digital affär i år, oavsett beskedet. Göran Hellström, ordförande för arrangören Navet, säger att han ser det digitala formatet som ett utvecklande test för framtiden.

– Möjligen kan vi släppa in något fler gäster på plats än vår nuvarande plan. Vi kommer absolut att bjuda på Bättre Affärer-dagen i det sedvanliga formatet så snart läget stabiliserats. Men sannolikt kommer det kompletterande digitala formatet också att etableras som ett fast erbjudande, säger Göran Hellström.

Rapidus har under hela coronatiden hållit kontakt med sina partners, men har än så länge fattat beslutet att inte ersätta frukostmöten och andra event med digitala möten.

– Vi är startklara! Våra partners har egna riktlinjer som i något fall till och med är hårdare än Folkhälsomyndighetens och det respekterar vi naturligtvis. Så fort vi har klartecken så kör vi. Vi får nästan dagligen frågor om när det är dags för Rapidusevent igen, medlemmarna saknar det andra benet i vårt erbjudande. Jag upplever en stor trötthet därute när det gäller Zoom, Teams och alla andra stumma varianter av digitala möten, säger Rapidus vd Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Det bidde ingenting. Igen. Regeringen leker med näringslivets eventarrangörer som sadistiska föräldrar på julafton – säg att det snart är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Sälja eller sälja ut?

  Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

 • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

  Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • Han vill investera i nystartade spelutvecklare

  Intresset för investeringar i spelutveckling är i botten vilket hotar innovationskraften. Det säger Erik Robertson som kämpar för att resa kapital till investeringsbolaget Nordic Game Ventures.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Grattis, du är en 34:a!

  Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]