torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tre frågor till Christer Fåhraeus…

|  
|  

… serientreprenören vars investmentbolag Fårö Capital just köpt in sig i det börsnoterade Lundabolaget Gasporox.

Vad var det som lockade med just Gasporox?

– Det är ett bolag med en klar produkt som är attraktiv hos kunderna. Gasporox arbetar med att kvalitetssäkra förpackningar med så kallad skyddande atmosfär. Vi tror att kraven på denna typ av förpackningar kommer att öka. Det handlar både om att konsumenterna får fräschare produkter och att man minskar svinnet och bidrar till en mer hållbar produktion, säger Christer Fåhraeus till Rapidus.

I samband med två riktade emissioner lägger ni in 14 miljoner kronor. Vad ska pengarna användas till?

– Vi hoppas att Gasporox fortsätter utvecklingsarbetet, och kanske också tar fram nya produkter i angränsande områden. En del pengar går till sälj och marknadsföring.

Med investeringen blir du och Fårö Capitals Emanuel Erikson 20-procentiga delägare i Gasporox. Hur ser du på er roll i bolaget framöver?

– De har en bra styrelse och en duktig ledning som klarar sig fint. Vi vill vara en aktiv ägare som stöttar och hjälper. Om vi sedan sitter i styrelsen efter årsstämman, det är upp till valberedningen att avgöra.

Kerstin Weman Thornell

… serientreprenören vars investmentbolag Fårö Capital just köpt in sig i det börsnoterade Lundabolaget Gasporox. Vad var det som lockade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.