måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Förslag om elväg i Lund går vidare i upphandling

En nationell upphandling från Trafikverket efterfrågar en demonstration av en elväg för att öka kunskapen om tekniken. Det skånska konsortiet Elväg Syd – bestående av bland annat Innovation Skåne, Elonroad och LTH – har gått vidare med förslaget att anlägga en kilometerlång laddskena som kan ladda elfordon i farten längs Getingevägen i Lund.

Trafikverket driver projektet tillsammans med Vinnova och Energimyndigheten, på uppdrag av regeringen. Hittills har två provanläggningar för elvägsteknik byggts: två kilometer vid Arlanda och två på E16 i Sandviken.

– Det är många som börjar undersöka detta med elvägar nu. Men Sverige ligger först, tillsammans med Tyskland som vi har ett samarbetsavtal med, säger Jan Pettersson, programchef för elvägsprojektet på Trafikverket.

Nu vill man se en ny demonstration och har utlyst en förkommersiell upphandling. Tillsammans med Elväg Syd har två andra anbud – från Volvo och franska transportföretaget Alstom, samt från Gotland Ring och israeliska energibolaget Elektrion – gått vidare till nästa fas. Nu väntar en detaljerad förstudie som ska presenteras i februari.

– Vårt koncept är unikt då laddskenan ligger ovanpå vägen och kan ladda olika typer av fordon genom konduktiv laddning. Sen har vi också en lösning för hur fordonen ska kommunicera med skenan, säger Innovation Skånes Lars Tilly, projektledare för Elväg Syd.

Anbudet bygger i huvudsak på Lundabolaget Elonroads forskning från LTH. Men i konsortiet ingår även Kraftringen Energi, Solaris Sverige, Ramböll, Skånetrafiken, Statens väg och transportforskningsinstitut och Lunds kommun.

Emiliano Strauss

En nationell upphandling från Trafikverket efterfrågar en demonstration av en elväg för att öka kunskapen om tekniken. Det skånska konsortiet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.