tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter avslaget – Sustainable Business Hub stänger projekt

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. Runt ett år senare har de nu fått avslag och hubbens styrelse har beslutat att inte gå vidare i frågan.

Tillväxtverksprojektet ”Innovationsmiljöer för Smarta Hållbara städer – Urban Magma” beviljades stöd i tre år, från hösten 2015, ur Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Stödet omfattade nära nio miljoner kronor. Men vid den första utbetalningen godkände Tillväxtverket bara en bråkdel av kostnaderna.

I projektet skulle fyra skånska kommuner och Teknopol, nuvarande Innovation Skåne, identifiera aktuella kommunala miljöproblem inom energi, VA och avfall. Dessa problemområden skulle därefter införlivas i hubbens tioåriga, ännu pågående, Vinnovafinansierade projekt ”Urban Magma”, som startades ungefär samtidigt. Syftet är att kommuner, företag och akademin ska kommersialisera miljötekniska produkter.

Sustainable Business Hubs vd Per Simonsson slutade i mars och tillförordnad vd Håkan Rosqvist uppger, tillsammans med kommunikatör Heidi Olsson, att de inte kan redogöra i detalj för hur det förlorade stödet påverkar resultaten hos de aktiviteter som inletts inom ramen för Tillväxtverksprojektet.

– Deltagarna avslutade alla aktiviteter i Tillväxtverksprojektet redan våren 2016 då det stod klart att de inte godkände kostnaderna. De menade att vi inte tydligt kunde visa hur vi separerade de båda projektens aktiviteter men det menar vi att vi absolut gjort. Eftersom Vinnovaprojektet Urban Magma är stort och långvarigt har vi kunnat ta in de aktiviteter vi behöver där, så därför påverkar inte Tillväxtverkets beslut resultaten för våra miljöteknikprojekt, säger Heidi Olsson.

Förvaltningsrätten skriver i domen, som Rapidus tagit del av, att ”bolaget brutit mot villkoren för stödbeslutet i sådan omfattning att Tillväxtverket har haft fog för att häva stödbeslutet i dess helhet”.

Sustainable Business Hub har över 100 medlemmar bland Skånes kommuner, företag och akademin. Nätverket bildades 2003 för att ta fram innovativa och hållbara miljötekniska lösningar samt skapa tillväxt. Verksamheten finansieras av medlemmarna, projektmedel och Region Skåne.

I Tillväxtverksprojektet deltog Lunds kommun, Malmö stad, Kristianstads kommun, Helsingborgs stad och Teknopol. Samma kommuner är med i “Urban Magma”-projektet som beviljades 15,5 miljoner kronor från Vinnova till de första tre åren.

Elisabet Ottosson

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir.