fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ImmuneBiotech får miljontillskott från namnkunniga investerare

Forskningsavknoppningen från Lund tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital från en rad namnkunniga investerare, som Hampus Jakobsson och Gregory Batcheller. Pengarna ska främst gå till att inleda kliniska studier av bolagets probiotiska bakteriecocktail mot Irritable bowel syndrome, IBS.

ImmuneBiotech knoppades av 2013 från forskning på Lunds universitet kring mjölksyrebakteriers probiotiska och antiinflammatoriska egenskaper. Målet var att bland annat ta fram produkter mot tarmsjukdomen IBS och svåra tarminfektioner som orsakas av bakterien Clostridium difficile.

Nu har bolaget tagit fram sin första produkt, GutMagnific – en kombination av fem mjölksyrebakterier – som ska genomgå kliniska studier och redan hunnit pilottestas på patienter av båda typerna på universitetssjukhuset i Malmö. Enligt Shahram Lavasani, medgrundare och vd på ImmuneBiotech, visade behandlingarna väldigt goda resultat.

– Alla som genomgick behandlingen blev helt befriade från besvär. Nu har vi sökt patent och intresset har blivit enormt, säger Shahram Lavasani.

De kliniska studierna ska genomföras i ett samarbete med Karolinska institutet i Stockholm. Idén är att se vilka hälsoeffekter baktieblandningen kan ha på patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Man har nämligen konstaterat att de flesta av dessa patienter också lider av IBS.

– Vi planerar att introducera GutMagnific på marknaden 2019 så nu måste vi öka tempot. Därför sökte vi externt kapital för första gången sedan starten, säger Shahram Lavasani.

Bolaget tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital och får in flera tunga namn på delägarlistan. Bland dessa finns affärsänglarna Hampus Jakobsson och Ulf Andersson, professor Eva Nordberg-Karlsson från Carbiotix samt investmentbolaget Global Intelligence. Gregory Batcheller, med en bakgrund från bland annat Xintela och A1M Pharma, kliver också in och tar dessutom plats som styrelseordförande.

ImmuneBiotech har en samling med över 150 unika mjölksyrebakterier. Utöver GutMagnific har bolaget genomfört försök med en annan probiotisk cocktail som man hoppas ska kunna tackla multipel skleros.

– Det handlar inte bara om att välja en massa bakterier som ger goda hälsoeffekter. Vissa kan till exempel motverka varandra. Därför har vi tagit fram metoder för att selektera bakterier utifrån deras specifika egenskaper och sedan försöker vi ha en holistisk syn så att vi får en synergieffekt mellan bakterierna, säger Shahram Lavasani.

Emiliano Strauss

Forskningsavknoppningen från Lund tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital från en rad namnkunniga investerare, som Hampus Jakobsson och Gregory […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.