torsdag 25 april 2024

inloggad som

ImmuneBiotech får miljontillskott från namnkunniga investerare

Forskningsavknoppningen från Lund tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital från en rad namnkunniga investerare, som Hampus Jakobsson och Gregory Batcheller. Pengarna ska främst gå till att inleda kliniska studier av bolagets probiotiska bakteriecocktail mot Irritable bowel syndrome, IBS.

ImmuneBiotech knoppades av 2013 från forskning på Lunds universitet kring mjölksyrebakteriers probiotiska och antiinflammatoriska egenskaper. Målet var att bland annat ta fram produkter mot tarmsjukdomen IBS och svåra tarminfektioner som orsakas av bakterien Clostridium difficile.

Nu har bolaget tagit fram sin första produkt, GutMagnific – en kombination av fem mjölksyrebakterier – som ska genomgå kliniska studier och redan hunnit pilottestas på patienter av båda typerna på universitetssjukhuset i Malmö. Enligt Shahram Lavasani, medgrundare och vd på ImmuneBiotech, visade behandlingarna väldigt goda resultat.

– Alla som genomgick behandlingen blev helt befriade från besvär. Nu har vi sökt patent och intresset har blivit enormt, säger Shahram Lavasani.

De kliniska studierna ska genomföras i ett samarbete med Karolinska institutet i Stockholm. Idén är att se vilka hälsoeffekter baktieblandningen kan ha på patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Man har nämligen konstaterat att de flesta av dessa patienter också lider av IBS.

– Vi planerar att introducera GutMagnific på marknaden 2019 så nu måste vi öka tempot. Därför sökte vi externt kapital för första gången sedan starten, säger Shahram Lavasani.

Bolaget tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital och får in flera tunga namn på delägarlistan. Bland dessa finns affärsänglarna Hampus Jakobsson och Ulf Andersson, professor Eva Nordberg-Karlsson från Carbiotix samt investmentbolaget Global Intelligence. Gregory Batcheller, med en bakgrund från bland annat Xintela och A1M Pharma, kliver också in och tar dessutom plats som styrelseordförande.

ImmuneBiotech har en samling med över 150 unika mjölksyrebakterier. Utöver GutMagnific har bolaget genomfört försök med en annan probiotisk cocktail som man hoppas ska kunna tackla multipel skleros.

– Det handlar inte bara om att välja en massa bakterier som ger goda hälsoeffekter. Vissa kan till exempel motverka varandra. Därför har vi tagit fram metoder för att selektera bakterier utifrån deras specifika egenskaper och sedan försöker vi ha en holistisk syn så att vi får en synergieffekt mellan bakterierna, säger Shahram Lavasani.

Emiliano Strauss

Forskningsavknoppningen från Lund tar in 2,5 miljoner kronor i såddkapital från en rad namnkunniga investerare, som Hampus Jakobsson och Gregory […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.