fredag 25 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-backade vindkraftsbolaget Winfoor provar vingarna

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med andra ord på plats för att inleda en pilotinstallation av vindkraftverken – som på sikt beräknas kunna ha ett vingspann på 250 meter.

I mars rapporterade Rapidus att Winfoor fått 1,5 miljoner kronor av Vinnova för att förbereda en större pilotstudie av rotorn Triblade. Under sommaren fick bolaget en betydande förstärkning genom ett EU-projekt på totalt 2,1 miljoner euro.

”Vi har redan kommit ganska långt. Tekniken har analyserats grundligt och en pilotinstallation under 2019”, skriver vd Rikard Berthilsson i ett mejl till Rapidus.

Han har ett förflutet som matematiker och grundare av bildanalysbolaget Cognimatics som köptes upp av Axis 2016.

Triblades design innebär enligt bolaget en reducering av mängden material i rotorbladen och gör det möjligt att producera längre rotorblad än vad som används i dag. Det betyder att energiproduktionen kan öka, samtidigt som designen enligt bolaget också har potential att sänka konstruktionskostnaderna rejält.

Den aktuella pilotinstallationen ska testa en rotor med 22 meter i diameter under verkliga förhållanden. Målet är att kunna producera rotorer på upp till 250 meter i diameter. Det är runt 70 meter mer än de största vindkraftverk som byggts i dag, bland annat i Danmark.

Parallellt jobbar Winfoor med att förbereda marknadsintroduktion, vilket Berthilsson hoppas kunna realisera till 2020. Till sin hjälp har han och Winfoor ett partnerskapssamarbete med tyska vindturbintillverkaren Nordex. Bolagen ska samarbeta med utvecklingen och kommersialiseringen av rotorerna, med målet att anpassa dem till Nordex vindturbiner.

Därutöver samarbetar Winfoor även med Marstrom Composite och LTH. I år omsätter bolaget minst 2,5 miljoner kronor och sysselsätter sju personer. WInfoor ägs i sin helhet av Rikard Berthilssons bolag Watermelon, som förra året sålde sina andelar i Cognimatics till Axis för omkring tio miljoner kronor.

Emiliano Strauss

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.