fredag 26 april 2024

inloggad som

Sensatives teknik används i Googles virtuella assistent

Sensatives mjukvarusystem Yggio, som kopplar ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare, implementeras i Google Assistant. Lundabolaget utvecklar också millimetertunna sensorer som exempelvis kan känna av om ett fönster är öppet eller stängt.

– Sensorerna kommer marknadsföras som en produkt till Google Home. Yggio är en godkänd app till Google Assistant, säger medgrundare Fredrik Westman till Rapidus.

Google Home-högtalaren är ihopkopplad med den röststyrda appen Google Assistant. Systemet kan aktivera sensorer och tjänster i Yggio genom röststyrning, till exempel styra musikuppspelning, dimma ljus, svara på frågor och kontrollera värmen inomhus.

Två nya användningsområden för Sensatives sensorer lanseras i år. Den första känner av vattennivån i områden nära exempelvis diskmaskiner och i våtrum. Vid 0,2 milliliter vatten larmar sensorn en app, på så vis kan vattenläckor upptäckas i god tid. Den andra mäter temperatur och känner av ljus, och kan kopplas ihop med element, ventilationssystem, värmesystem, lampor och rullgardiner.

Sedan tidigare säljs sensorerna i USA, bland annat via Amazon, och i Europa. I Sverige säljs de bland annat via återförsäljarna Clas Ohlson.

Ifjol tog Sensative över Mapcis lokaler om 600 kvadratmeter på Mobile Heights. Planen är att hyra ut ytan till bolag och skapa ett center för utveckling av uppkopplade prylar och tillhörande mjukvara.

Omsättningen för 2017 räknar medgrundare Fredrik Westman kommer öka till mellan 12 och 14 miljoner kronor, jämfört med 7 miljoner 2016.

Fredrik Westman och Anders Hedberg grundade Sensative 2013 och äger bolaget tillsammans med Mats Pettersson och anställda.

Emily Binks

Sensatives mjukvarusystem Yggio, som kopplar ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare, implementeras i Google Assistant. Lundabolaget utvecklar också millimetertunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.