fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Venture Lab öppnar filial i Alnarp

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture Lab. Bakom satsningen står Nicholas Jacobsson, Industrifondens tidigare representant i Skåne.

Satsningen på filialen har samfinansierats av Region Skåne, Partnerskap Alnarp, SLU Holding och LU Innovation. Nicholas Jacobsson, som numera är senior rådgivare på SLU Holding, hoppas att projektet också ska knyta samman de båda lärosätenas studenter.

– Förhoppningen är ju att kunna skapa riktigt spännande bolag där branschkunskapen som SLU-studenterna lär sig kan kombineras med den tekniska kunskapen man har på Lunds universitet, säger han till Rapidus.

Till projektledare för Venture Lab i Alnarp har man rekryterat trädgårdsingenjören och tidigare SLU-studenten Robin Meijer, som delar sin tid mellan Alnarp och Lund. Fokus är helt och hållet på kunskapsspridning och inspiration – det finns i nuläget inga planer på att göra Venture Lab i Alnarp till en fysisk inkubator.

De senaste åren har det från lantbruksuniversitetets sida saknats ett formellt stöd för studenters innovationer och företagande då en tidigare inkubatorsatsning gått i stå. Men etableringen i Alnarp har inte bara betydelse för studenterna. Niclas Östlund ansvarar för att skapa en ”Green Innovation Park” i Alnarp likt den som redan finns vid SLU i Ultuna utanför Uppsala. Där har 35 företag flyttat in i parken sedan starten och organisationen har en egen byggnad kallad ”Växthuset”. Niclas Östlund ser Venture Lab som en given samarbetspartner.

– Det är en storsatsning på studenterna som skapar en entreprenörs- och innovationskultur. En företagare jag pratade med sa att anledningen till att han flyttade hit var för att komma nära studenterna, de är ju framtida rekryteringar, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.