Tungt uppbackade Lundabolaget BoneSupport, som utvecklar ett injicerbart bensubsitut, har blivit publikt – en förutsättning för att kunna gå till börsen. Björn Odlander, styrelserepresentant för storägaren HealthCap, bekräftar för Rapidus att bolaget troligen kommer noteras.
– BoneSupport är ett bolag som passar att vara på börsen, så det ligger i korten att bolaget ska noteras någon gång. Men ännu finns inga formella beslut. Exakt när en börsnotering kan ske kan jag inte kommentera, men generellt sett är det gynnsamt att gå till börsen just nu, säger Björn Odlander till Rapidus.
BoneSupports injicerbara bensubstitut används för att stimulera återväxten av ben, till exempel vid bentumörer. Vd Richard Davies vill inte kommentera huruvida bolaget kommer accelerera verksamheten den närmaste tiden men säger att fokus är på ökad försäljning av Cerament G och V, där bensubstitutet kombineras med olika varianter av antibiotika. Dessa ger kliniska fördelar genom att kombinera stimulerad benreparation med leverans av antibiotika exakt dit den gör nytta.
– Att ändra statusen till publikt ger oss möjligheten att resa mer kapital i framtiden. Vi har inget pressande behov just nu efter att vi fick in 327 miljoner kronor i oktober förra året, och vi har en stark ägargrupp, säger Richard Davies.
Pengarna i oktober var en kombination av lån och riskkapital. Totalt har mer än en halv miljard kronor investerats i BoneSupport genom årens lopp.
Efter en pågående sammanläggning av aktier kommer det totala antalet aktier i BoneSupport uppgå till strax över 29 miljoner. Vid årsstämman i mitten av april fick styrelsen mandat att besluta om nyemission på uppåt 30 miljoner nytryckta aktier, vilket ger bolaget möjlighet att plocka in rejält med kapital. BoneSupport har anlitat Carnegie Investment Bank för att sköta delar av processen.
USA är bolagets största marknad och står för hälften av BoneSupports försäljning, trots att det än så länge bara är bolagets ursprungliga bencement som säljs där. Kliniska försök pågår i en process för att även få BoneSupports kombinationsprodukter FDA-godkända.
– Enligt min bedömning är bolagets viktigaste utmaning just nu att genomföra de studierna för att komma vidare mot att få FDA-godkännande, säger Björn Odlander och får medhåll av Richard Davies.
Hittills har 30.000 patienter behandlats med BoneSupports produkter vid bentumörer, benskörhet, skelettinfektioner med mera. Ofta är detta det enda alternativet till att transplantera ben från en annan del av patientens skelett i en komplicerad operation.
BoneSupport bildades 2001 av Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Lunds universitet, och har ett 60-tal anställda globalt. Utöver HealthCap domineras ägarlistan av Lundbeckfonden Invest, Industrifonden och Tredje AP-fonden.
Elisabet Ottosson