onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Primozone dubblar omsättningen

Skånska miljöteknikbolaget Primozone omsatte 50 miljoner kronor under 2016, närapå en fördubbling mot föregående år. Nu räknar ledningen med att för första gången kunna visa ett plusresultat, uppger försäljnings- och marknadschef Jürgen Bischhaus för Rapidus. Sydkorea har under året seglat upp och blivit bolagets näst största marknad efter USA.

– Sedan november har vi har tagit hem tre stora projekt för rening av dricksvatten på 15-20 miljoner kronor vardera tillsammans med vår partner i Sydkorea, där vi levererar generatorteknik för runt tre miljoner per projekt, säger Jürgen Bischhaus till Rapidus.

Löddeköpingebaserade Primozones teknik producerar ozon från luftens syre i en process som kräver mindre energi än konkurrenternas. Ozon ger miljövänlig rening men måste genereras i direkt anslutning till reningsanläggningar eftersom det är en mycket reaktiv gas.

Primozones teknik kan ta bort läkemedelsrester i avloppsvatten, något de applicerat i kommunala avloppsreningsverk. Nu har de visat att denna process även fungerar i rening av mycket höga halter läkemedelsrester i avloppsvatten från grisfarmar. Detta har gett kontrakt med två stora grisfarmar i Sydkorea det senaste året.

Omsättningen har ökat från 30 miljoner 2015 till cirka 50 miljoner kronor förra året och bolaget tror på en fördubbling under 2017 till runt 100 miljoner. 95 procent av försäljningen gick på export. Bolaget är marknadsledande inom vattenrening av recirkulationssystem för fiskodlingar på land. Hit gick 18 procent av försäljningen förra året, bland annat till en av världens största ålproducenter, i Portugal.

Sedan 2003 är Primozone helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen, som genom åren skjutit in över 100 miljoner kronor i utvecklingen av bolagets ozongeneratorteknik. Primozone har ökat från 16 till 23 anställda under de senaste åtta månaderna.

Elisabet Ottosson

Skånska miljöteknikbolaget Primozone omsatte 50 miljoner kronor under 2016, närapå en fördubbling mot föregående år. Nu räknar ledningen med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.