onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Starkt år för Rapidusvinnarna

Kort sagt: I en snabbanalys förra vintern noterade vi att 2015 varit ovanligt händelserikt för många av de innovationsbolag som tidigare utsetts till Årets Rapidusföretag. Det var bara början, skulle det visa sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Mingel, mat och underhållning i all ära. Höjdpunkten på Rapidus födelsedagsfest nästa vecka lär som vanligt bli korandet av Årets Rapidusföretag. Sedan utmärkelsen delades ut första gången 2001 har antalet näringslivspriser exploderat på både nationell och regional nivå. I dag har varje kommun, mediehus och revisionsjätte med självaktning ett pris att dela ut, och inte sällan flera. Malmö stad öser till exempel diplom över åtta olika pristagare vid sin näringslivsgala i mitten på februari.

Att skjuta brett ökar visserligen chansen att träffa något, men i Rapiusjuryn är taktiken en annan. Här går vi på djupet och granskar inte innovationsbolagen och entreprenörerna utifrån genomförda bedrifter utan framtida potential. Och det är en potential som på många håll slagit igenom under 2016:

* Expertmaker, som vann priset 2014, köptes i maj upp av amerikanska jätten Ebay. Fyra av de tidigare anställda, med förre marknads- och försäljningschefen Martin Rugfelt i spetsen, har sedan dess startat Malmöbolaget Sentiantechnologies, även det inriktat på artificiell intelligens.

* En månad senare var det dags igen då Axis köpte Cognimatics, Årets Rapidusföretag 2010. Grundaren och LTH-forskaren Rikard Berthilsson har efter affären gått vidare med sitt nya entreprenörsprojekt inom vindkraftskonstruktion i bolaget Winfoor.

* I somras köptes Qlik ut från amerikanska Nasdaq-börsen för hisnande 25 miljarder kronor. Bolaget fick priset redan 2004, då värderat till cirka 360 miljoner kronor.

* 2012 års vinnare Camurus rapporterade i november positiva resultat från fas III-studier med CAM2038, en läkemedelskandidat mot opiatberoende. Amerikanska Braeburn har genom ett licensavtal i miljardklassen rättigheterna till CAM2038 i USA och kommer i mitten av 2017 ansöka om marknadsgodkännande hos FDA, medan Camurus själva svarar för den europeiska marknaden.

* Neo Technology var fortfarande något av en doldis när det blev Årets Rapidusföretag 2011. I november fick det numera Silicon Valley-baserade bolaget in 320 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Hexagons insidermisstänkte vd Ola Rollén.

* I november säkrade även Lundabolaget BoneSupport över 300 miljoner kronor i ny finansiering. Merparten via lån men en tredjedel via en nyemission riktad till bland andra KappAhl-profilen Christian W Jansson.

I skuggan av dessa spektakulära affärer har ett antal andra vinnare klättrat vidare i god takt. Jolife, som köptes upp av amerikanska Physio Control 2011, ökade i det färska bokslutet nettoomsättningen med 25 procent till 322 miljoner kronor. I dag finns över 20.000 exemplar av Lundabolagets hjärtkompressionsmaskin Lucas ute i vården världen över, varav en fjärdedel tillkommit under 2016.

Malmöbolaget Illusion Labs fortsätter dra in mångmiljonbelopp på sina småspel till mobil och läsplatta. Närmast väntar lanseringen av ”Bacon Escape” där användaren ska hjälpa en gris undkomma slaktaren. Och CellaVision, som 2001 blev det första Rapidusföretaget någonsin, ökade sitt börsvärde med 30 procent under 2016, bland annat efter stark försäljningsutveckling i Kina.

Vem som vinner i år avslöjas först på tisdag. Men stalltipset är att det blir ett bolag som ännu är relativt okänt för en bredare krets, men som tids nog kommer bli välkänt. Det borgar potentialen för.

Årets Rapidusföretag delas ut nästa vecka för 16:e gången, till ett bolag som visat särskilt stark strategi och innovationskraft i kombination med idéhöjd och en sund ekonomisk plattform. 
I juryn sitter Malmö högskolas vice rektor Charlotte Ahlgren Moritz och Industrifondens tidigare regionchef Lennart Gustafson samt Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Erik Olausson.

Kort sagt: I en snabbanalys förra vintern noterade vi att 2015 varit ovanligt händelserikt för många av de innovationsbolag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.