lördag 19 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaforskare bärgar anslag till järnbaserad solcell

En grupp Lundaforskare som hittat ett sätt att basera solceller på det billiga grundämnet järn har just fått fem miljoner kronor i anslag och stipendier från bland andra Vetenskapsrådet och Sten K Johnsons stiftelse. Nu väntas besked om projektet får ytterligare åtta miljoner kronor från Energimyndigheten.

Forskningskonsortiet, som är lett av professor Kenneth Wärnmark med runt 15 forskare vid universitet i Lund, några i Uppsala och en i Berlin, sysslar med grundforskning för att ta fram tredje generationens solceller, så kallade färgämnessolceller.

I liknande teknik används normalt mer ovanliga grundämnen, som rutentium eller indium, som katalysator i energireaktionen då solljus omvandlas till el. Kenneth Wärnmarks grupp har lyckats syntetisera en järnförening som fungerar på liknande sätt.

kenneth-warnmark– Vår grupp omfattar erfarna forskare inom hela teknikkedjan: kemister som syntetiserar fram materialet, mätteknikspecialister och solcellsbyggare. Inom fem år har vi en prototyp framme, säger Kenneth Wärnmark till Rapidus.

De järnbaserade färgämnesolcellerna ska kunna utnyttja solstrålningen effektivare än dagens kommersiella solceller – som består av kristallint kisel, är dyra att tillverka och har olika begränsningar. En tredje typ, tunnfilmssolceller, befinner sig i utvecklingsstadiet.

De nya forskningsmedlen kommer från Vetenskapsrådet, Stiftelsen Olle Byggmästare och Sten K Johnsons stiftelse.

Lundsbolaget Sol Voltaics solcellsteknik kommer också från Lunds universitet, men bygger på nanotrådar klädda med en förening av gallium, en annan ovanlig metall.

Elisabet Ottosson

En grupp Lundaforskare som hittat ett sätt att basera solceller på det billiga grundämnet järn har just fått fem miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.