torsdag 21 november 2024

inloggad som

BoneSupport ökar omsättningen rejält – men kassan sinar

Medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund har ökat försäljningen av sitt patenterade bensubstitut med 50 procent under 2015, till nära 60 miljoner kronor. Men resultatmässigt är det fortfarande minus på sista raden och innan årsskiftet siktar ledningen på att få in nytt riskkapital.

BoneSupport har i dag fyra produkter som bygger på bolagets injicerbara keramiska bensubstitut. Nära 20.000 patienter har behandlats vid bentumörer, benskörhet, skelettinfektioner med mera. Ofta är detta enda alternativet till att transplantera ben från en annan del av patientens skelett i en komplicerad operation.

richard-davies– Det finns konkurrenter som påstår att de har liknande injicerbara produkter, men vi är de enda som har läkemedelsmyndigheternas godkännande för bensubstitut kombinerat med läkemedlen gentamycin respektive vancomycin, två antibiotika med effekt på många olika bakterier, säger Richard Davies, ny vd för bolaget sedan januari i år.

Kombinationsprodukterna där läkemedlet avges långsamt i kroppen på platsen för skadan förväntas förbättra behandlingen.

Bolaget fokuserar nu på regulatoriskt godkännande och försäljning, samt utveckling av nya produkter kombinerade med andra läkemedel.

BoneSupports kostnader ökade 2015, med 25 miljoner kronor, främst på grund av försäljningssatsningen. Det visar bokslutet som nyligen skickats in till Bolagsverket. Hur försäljningen av produkterna förväntas öka vill inte Richard Davies uppge, inte heller vad omsättningen landar på i år eller när bolaget kan göra sitt första positiva resultat.

Tidigare vd:n Lloyd Diamond gick till en position som affärsområdeschef i USA, vilken är bolagets största marknad. Enligt Richard Davis fick BoneSupport nyligen FDA-godkännande att starta en klinisk studie med den ena av kombinationsprodukterna, den första i sitt slag i USA, ett viktigt steg för att uppnå godkännande för den amerikanska marknaden.

Våren 2015 fick bolaget in 120 miljoner kronor och Tredje AP-fonden som ny delägare. Styrelsen har gjort bedömningen att BoneSupport behöver ytterligare extern finansiering i slutet av 2016.

BoneSupport bildades 2001 av Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Lunds universitet. Största ägarna är Health Cap, Industrifonden och Lundbeckfond Ventures. Bolaget hade 2015 totalt 42 anställda, varav 18 i Sverige. Huvudkontoret med ledning, forskning och utveckling finns i Lund.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund har ökat försäljningen av sitt patenterade bensubstitut med 50 procent under 2015, till nära 60 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.