torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dubbelt så många kopplingar på ledningsnivå på Medicon Village…

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut på ledningsnivå. Hos över 60 procent av företagen på Medicon Village finns minst en person som även har en position i andra bolag på området. Det är dubbelt så många som på det klassiska Ideon.

Sammanställningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-posterna i de cirka 180 teknikbolagen med säte på Ideon, Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Att så många beslutsfattare på Medicon Village har uppdrag i flera bolag kan bero på att många life science-bolag startats av serieentreprenörer med Kerstin Jakobssonetablerade nätverk i branschen. Det menar Kerstin Jakobsson, vice vd på Medicon Village och styrelseledamot i Glycorex.

– Vi arbetar även aktivt med matchmaking. Dessutom träffas personer från olika bolag på Medicon Villages mötesplatser, och bygger förtroende mellan varandra, säger hon.

Vilken betydelse har kontaktytor på den här nivån?

Lars Hedbys– Det är absolut en fördel att ha folk i styrelsen som sitter eller har suttit i andra bolag, säger Lars Hedbys, vd för Idogen och styrelseordförande för Smile Incubator.

Enligt Lars Hedbys är erfarenhet av tidigare styrelsearbete viktig, utöver fackkunskaper och affärsutvecklingskompetens, och det är kanske därför det ser ut som att vissa personer återanvänds, menar han.

– När en styrelse ska sättas samman vill man ha folk som förstår verksamheten och kompletterar den kompetens som redan finns i bolaget, samt kompletterar ledningens nätverk. Jag skulle tveka att ta in någon från till exempel IT-branschen i ett life science-bolag som inte arbetar med IT-relaterade produkter, framförallt i de små bolagen, säger Lars Hedbys till Rapidus.

Mats Lindoff, styrelseordförande för det utvidgade Ideons marknadsföringsbolag Mvbw i Lund och profil i regionens teknikkluster, menar att IT-bolagen oftare har webbaserade produkter och därmed globala kunder, och att samarbete i de fallen ofta sker på andra sätt än för life science-bolag.

Borde Ideon-bolagen ta efter och ”återanvända” personer i styrelserna?

– Man ska vara försiktig med att påstå att styrelsen är den viktigaste kontaktytan. Grovt uppskattat så kommer personerna bakom en tredjedel av IT-bolagen på Ideon från Sony Ericsson. Detta ger stora kontaktnät, och bästa samarbetet startar ofta i Barista på Ideon Agora, säger Mats Lindoff.

Elisabet Ottosson

Grafik: Beslutsfattarna på nya Ideon
Grafik_styrelser_Ideon_2016_v2
Klicka här för att komma till en interaktiv nätverksgraf över beslutsfattarna på nya Ideon där du själv kan utforska kopplingarna mellan bolagen.

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.