torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dubbelt så många kopplingar på ledningsnivå på Medicon Village…

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut på ledningsnivå. Hos över 60 procent av företagen på Medicon Village finns minst en person som även har en position i andra bolag på området. Det är dubbelt så många som på det klassiska Ideon.

Sammanställningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-posterna i de cirka 180 teknikbolagen med säte på Ideon, Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Att så många beslutsfattare på Medicon Village har uppdrag i flera bolag kan bero på att många life science-bolag startats av serieentreprenörer med Kerstin Jakobssonetablerade nätverk i branschen. Det menar Kerstin Jakobsson, vice vd på Medicon Village och styrelseledamot i Glycorex.

– Vi arbetar även aktivt med matchmaking. Dessutom träffas personer från olika bolag på Medicon Villages mötesplatser, och bygger förtroende mellan varandra, säger hon.

Vilken betydelse har kontaktytor på den här nivån?

Lars Hedbys– Det är absolut en fördel att ha folk i styrelsen som sitter eller har suttit i andra bolag, säger Lars Hedbys, vd för Idogen och styrelseordförande för Smile Incubator.

Enligt Lars Hedbys är erfarenhet av tidigare styrelsearbete viktig, utöver fackkunskaper och affärsutvecklingskompetens, och det är kanske därför det ser ut som att vissa personer återanvänds, menar han.

– När en styrelse ska sättas samman vill man ha folk som förstår verksamheten och kompletterar den kompetens som redan finns i bolaget, samt kompletterar ledningens nätverk. Jag skulle tveka att ta in någon från till exempel IT-branschen i ett life science-bolag som inte arbetar med IT-relaterade produkter, framförallt i de små bolagen, säger Lars Hedbys till Rapidus.

Mats Lindoff, styrelseordförande för det utvidgade Ideons marknadsföringsbolag Mvbw i Lund och profil i regionens teknikkluster, menar att IT-bolagen oftare har webbaserade produkter och därmed globala kunder, och att samarbete i de fallen ofta sker på andra sätt än för life science-bolag.

Borde Ideon-bolagen ta efter och ”återanvända” personer i styrelserna?

– Man ska vara försiktig med att påstå att styrelsen är den viktigaste kontaktytan. Grovt uppskattat så kommer personerna bakom en tredjedel av IT-bolagen på Ideon från Sony Ericsson. Detta ger stora kontaktnät, och bästa samarbetet startar ofta i Barista på Ideon Agora, säger Mats Lindoff.

Elisabet Ottosson

Grafik: Beslutsfattarna på nya Ideon
Grafik_styrelser_Ideon_2016_v2
Klicka här för att komma till en interaktiv nätverksgraf över beslutsfattarna på nya Ideon där du själv kan utforska kopplingarna mellan bolagen.

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.