torsdag 25 april 2024

inloggad som

Dubbelt så många kopplingar på ledningsnivå på Medicon Village…

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut på ledningsnivå. Hos över 60 procent av företagen på Medicon Village finns minst en person som även har en position i andra bolag på området. Det är dubbelt så många som på det klassiska Ideon.

Sammanställningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-posterna i de cirka 180 teknikbolagen med säte på Ideon, Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Att så många beslutsfattare på Medicon Village har uppdrag i flera bolag kan bero på att många life science-bolag startats av serieentreprenörer med Kerstin Jakobssonetablerade nätverk i branschen. Det menar Kerstin Jakobsson, vice vd på Medicon Village och styrelseledamot i Glycorex.

– Vi arbetar även aktivt med matchmaking. Dessutom träffas personer från olika bolag på Medicon Villages mötesplatser, och bygger förtroende mellan varandra, säger hon.

Vilken betydelse har kontaktytor på den här nivån?

Lars Hedbys– Det är absolut en fördel att ha folk i styrelsen som sitter eller har suttit i andra bolag, säger Lars Hedbys, vd för Idogen och styrelseordförande för Smile Incubator.

Enligt Lars Hedbys är erfarenhet av tidigare styrelsearbete viktig, utöver fackkunskaper och affärsutvecklingskompetens, och det är kanske därför det ser ut som att vissa personer återanvänds, menar han.

– När en styrelse ska sättas samman vill man ha folk som förstår verksamheten och kompletterar den kompetens som redan finns i bolaget, samt kompletterar ledningens nätverk. Jag skulle tveka att ta in någon från till exempel IT-branschen i ett life science-bolag som inte arbetar med IT-relaterade produkter, framförallt i de små bolagen, säger Lars Hedbys till Rapidus.

Mats Lindoff, styrelseordförande för det utvidgade Ideons marknadsföringsbolag Mvbw i Lund och profil i regionens teknikkluster, menar att IT-bolagen oftare har webbaserade produkter och därmed globala kunder, och att samarbete i de fallen ofta sker på andra sätt än för life science-bolag.

Borde Ideon-bolagen ta efter och ”återanvända” personer i styrelserna?

– Man ska vara försiktig med att påstå att styrelsen är den viktigaste kontaktytan. Grovt uppskattat så kommer personerna bakom en tredjedel av IT-bolagen på Ideon från Sony Ericsson. Detta ger stora kontaktnät, och bästa samarbetet startar ofta i Barista på Ideon Agora, säger Mats Lindoff.

Elisabet Ottosson

Grafik: Beslutsfattarna på nya Ideon
Grafik_styrelser_Ideon_2016_v2
Klicka här för att komma till en interaktiv nätverksgraf över beslutsfattarna på nya Ideon där du själv kan utforska kopplingarna mellan bolagen.

I kartläggningen av maktstrukturen på det nya, utvidgade Ideon har Rapidus tittat närmare på hur förgreningarna mellan bolagen ser ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.