tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra skevast fördelade är vd-stolarna på det klassiska Ideon – här har bara sex procent av bolagen en kvinna som toppchef.

Det kan jämföras med Medicon Village, där 23 procent av bolagen har en kvinna på vd-posten. Det visar Rapius unika genomgång av maktstrukturen i det utökade Ideonområdet, som utöver Ideon ska inkludera Medicon Village, Edison Park och Mobile Heights Center. Kartläggningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-poster i de cirka 180 teknikbolagen med säte i detta utökade Ideon.

– Jag upplever att det finns en hög andel kvinnor på ledande positioner både på Medicon Village och regionalt, men att det internationellt är betydligt sämre, säger Malin Hultqvist Hopkins, vd på Medicon Village-bolaget Redoxis.

Martina Kvist Remier, som är vd och en av grundarna av ApoGlyx, är av samma uppfattning.

Martina Kvist Reimer_2– Andelen kvinnor inom life science är generellt högre än inom teknikbranschen vilket påverkar när man rekryterar via nätverk. Kvinnor vill ha en gedigen utbildning och erfarenhet framförallt inom bioteknikområdet för att ta på sig vd-rollen till skillnad från män som oftare tar större risker, säger hon.

Eva Ohlstenius, vd för Connect Syd, pekar på branschrelaterade skillnader som förklaring till att Medicon Village har betydligt fler kvinnliga vd:ar än Ideon. Fler kvinnor är naturvetare än ingenjörer.  Skillnaden är även åldersrelaterad. Kvinnorna inom life science är äldre än kvinnorna inom teknikbranschen, menar hon.

Eva Ohlstenius– Kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna än män att starta företag, vilket kan vara en förklaring till att de startar företag senare eller inte alls. säger Eva Ohlenius.

Therese Lindsley, en av fem kvinnor som är vd för ett Ideonbolag, menar att medias uppmärksamhet kring kvotering och styrelsers sammansättning kan ha resulterat i ökningen av antalet kvinnor där, men att antalet kvinnliga vd:ar inte blir fler. Hon är kluven till kvotering och menar att det är kompetensen som ska bedömas, men synliggörandet av kvinnor i ledande positioner gör att fler kvinnor söker sig till teknikbranschen.

Therese_Lindsley– Sverige är inte alls bäst på att ha kvinnor i ledande positioner. Jag träffar fler kvinnor i beslutsfattande positioner internationellt. Till exempel i kontakten med kinesiska företag, säger Therese Lindsley.

Men för Mojgan Zareinajad är det svenska klimatet trots allt bättre för kvinnliga företagsledare i teknikbranschen. Hon kom från Iran till Lund som post doc-forskare 2010. Två år senare startade hon Ideonbolaget Applied Geomatics, där hon fortfarande är vd.

Kvinnor_ideon
*Inräknat såväl vd- som styrelseposter sitter kvinnor på 16 procent av maktpositionerna i det nya Ideon-området, som även innefattar Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Cathrin Frisemo

 

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.