torsdag 21 november 2024

inloggad som

En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra skevast fördelade är vd-stolarna på det klassiska Ideon – här har bara sex procent av bolagen en kvinna som toppchef.

Det kan jämföras med Medicon Village, där 23 procent av bolagen har en kvinna på vd-posten. Det visar Rapius unika genomgång av maktstrukturen i det utökade Ideonområdet, som utöver Ideon ska inkludera Medicon Village, Edison Park och Mobile Heights Center. Kartläggningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-poster i de cirka 180 teknikbolagen med säte i detta utökade Ideon.

– Jag upplever att det finns en hög andel kvinnor på ledande positioner både på Medicon Village och regionalt, men att det internationellt är betydligt sämre, säger Malin Hultqvist Hopkins, vd på Medicon Village-bolaget Redoxis.

Martina Kvist Remier, som är vd och en av grundarna av ApoGlyx, är av samma uppfattning.

Martina Kvist Reimer_2– Andelen kvinnor inom life science är generellt högre än inom teknikbranschen vilket påverkar när man rekryterar via nätverk. Kvinnor vill ha en gedigen utbildning och erfarenhet framförallt inom bioteknikområdet för att ta på sig vd-rollen till skillnad från män som oftare tar större risker, säger hon.

Eva Ohlstenius, vd för Connect Syd, pekar på branschrelaterade skillnader som förklaring till att Medicon Village har betydligt fler kvinnliga vd:ar än Ideon. Fler kvinnor är naturvetare än ingenjörer.  Skillnaden är även åldersrelaterad. Kvinnorna inom life science är äldre än kvinnorna inom teknikbranschen, menar hon.

Eva Ohlstenius– Kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna än män att starta företag, vilket kan vara en förklaring till att de startar företag senare eller inte alls. säger Eva Ohlenius.

Therese Lindsley, en av fem kvinnor som är vd för ett Ideonbolag, menar att medias uppmärksamhet kring kvotering och styrelsers sammansättning kan ha resulterat i ökningen av antalet kvinnor där, men att antalet kvinnliga vd:ar inte blir fler. Hon är kluven till kvotering och menar att det är kompetensen som ska bedömas, men synliggörandet av kvinnor i ledande positioner gör att fler kvinnor söker sig till teknikbranschen.

Therese_Lindsley– Sverige är inte alls bäst på att ha kvinnor i ledande positioner. Jag träffar fler kvinnor i beslutsfattande positioner internationellt. Till exempel i kontakten med kinesiska företag, säger Therese Lindsley.

Men för Mojgan Zareinajad är det svenska klimatet trots allt bättre för kvinnliga företagsledare i teknikbranschen. Hon kom från Iran till Lund som post doc-forskare 2010. Två år senare startade hon Ideonbolaget Applied Geomatics, där hon fortfarande är vd.

Kvinnor_ideon
*Inräknat såväl vd- som styrelseposter sitter kvinnor på 16 procent av maktpositionerna i det nya Ideon-området, som även innefattar Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Cathrin Frisemo

 

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.