tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra skevast fördelade är vd-stolarna på det klassiska Ideon – här har bara sex procent av bolagen en kvinna som toppchef.

Det kan jämföras med Medicon Village, där 23 procent av bolagen har en kvinna på vd-posten. Det visar Rapius unika genomgång av maktstrukturen i det utökade Ideonområdet, som utöver Ideon ska inkludera Medicon Village, Edison Park och Mobile Heights Center. Kartläggningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-poster i de cirka 180 teknikbolagen med säte i detta utökade Ideon.

– Jag upplever att det finns en hög andel kvinnor på ledande positioner både på Medicon Village och regionalt, men att det internationellt är betydligt sämre, säger Malin Hultqvist Hopkins, vd på Medicon Village-bolaget Redoxis.

Martina Kvist Remier, som är vd och en av grundarna av ApoGlyx, är av samma uppfattning.

Martina Kvist Reimer_2– Andelen kvinnor inom life science är generellt högre än inom teknikbranschen vilket påverkar när man rekryterar via nätverk. Kvinnor vill ha en gedigen utbildning och erfarenhet framförallt inom bioteknikområdet för att ta på sig vd-rollen till skillnad från män som oftare tar större risker, säger hon.

Eva Ohlstenius, vd för Connect Syd, pekar på branschrelaterade skillnader som förklaring till att Medicon Village har betydligt fler kvinnliga vd:ar än Ideon. Fler kvinnor är naturvetare än ingenjörer.  Skillnaden är även åldersrelaterad. Kvinnorna inom life science är äldre än kvinnorna inom teknikbranschen, menar hon.

Eva Ohlstenius– Kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna än män att starta företag, vilket kan vara en förklaring till att de startar företag senare eller inte alls. säger Eva Ohlenius.

Therese Lindsley, en av fem kvinnor som är vd för ett Ideonbolag, menar att medias uppmärksamhet kring kvotering och styrelsers sammansättning kan ha resulterat i ökningen av antalet kvinnor där, men att antalet kvinnliga vd:ar inte blir fler. Hon är kluven till kvotering och menar att det är kompetensen som ska bedömas, men synliggörandet av kvinnor i ledande positioner gör att fler kvinnor söker sig till teknikbranschen.

Therese_Lindsley– Sverige är inte alls bäst på att ha kvinnor i ledande positioner. Jag träffar fler kvinnor i beslutsfattande positioner internationellt. Till exempel i kontakten med kinesiska företag, säger Therese Lindsley.

Men för Mojgan Zareinajad är det svenska klimatet trots allt bättre för kvinnliga företagsledare i teknikbranschen. Hon kom från Iran till Lund som post doc-forskare 2010. Två år senare startade hon Ideonbolaget Applied Geomatics, där hon fortfarande är vd.

Kvinnor_ideon
*Inräknat såväl vd- som styrelseposter sitter kvinnor på 16 procent av maktpositionerna i det nya Ideon-området, som även innefattar Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Cathrin Frisemo

 

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.