torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra skevast fördelade är vd-stolarna på det klassiska Ideon – här har bara sex procent av bolagen en kvinna som toppchef.

Det kan jämföras med Medicon Village, där 23 procent av bolagen har en kvinna på vd-posten. Det visar Rapius unika genomgång av maktstrukturen i det utökade Ideonområdet, som utöver Ideon ska inkludera Medicon Village, Edison Park och Mobile Heights Center. Kartläggningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-poster i de cirka 180 teknikbolagen med säte i detta utökade Ideon.

– Jag upplever att det finns en hög andel kvinnor på ledande positioner både på Medicon Village och regionalt, men att det internationellt är betydligt sämre, säger Malin Hultqvist Hopkins, vd på Medicon Village-bolaget Redoxis.

Martina Kvist Remier, som är vd och en av grundarna av ApoGlyx, är av samma uppfattning.

Martina Kvist Reimer_2– Andelen kvinnor inom life science är generellt högre än inom teknikbranschen vilket påverkar när man rekryterar via nätverk. Kvinnor vill ha en gedigen utbildning och erfarenhet framförallt inom bioteknikområdet för att ta på sig vd-rollen till skillnad från män som oftare tar större risker, säger hon.

Eva Ohlstenius, vd för Connect Syd, pekar på branschrelaterade skillnader som förklaring till att Medicon Village har betydligt fler kvinnliga vd:ar än Ideon. Fler kvinnor är naturvetare än ingenjörer.  Skillnaden är även åldersrelaterad. Kvinnorna inom life science är äldre än kvinnorna inom teknikbranschen, menar hon.

Eva Ohlstenius– Kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna än män att starta företag, vilket kan vara en förklaring till att de startar företag senare eller inte alls. säger Eva Ohlenius.

Therese Lindsley, en av fem kvinnor som är vd för ett Ideonbolag, menar att medias uppmärksamhet kring kvotering och styrelsers sammansättning kan ha resulterat i ökningen av antalet kvinnor där, men att antalet kvinnliga vd:ar inte blir fler. Hon är kluven till kvotering och menar att det är kompetensen som ska bedömas, men synliggörandet av kvinnor i ledande positioner gör att fler kvinnor söker sig till teknikbranschen.

Therese_Lindsley– Sverige är inte alls bäst på att ha kvinnor i ledande positioner. Jag träffar fler kvinnor i beslutsfattande positioner internationellt. Till exempel i kontakten med kinesiska företag, säger Therese Lindsley.

Men för Mojgan Zareinajad är det svenska klimatet trots allt bättre för kvinnliga företagsledare i teknikbranschen. Hon kom från Iran till Lund som post doc-forskare 2010. Två år senare startade hon Ideonbolaget Applied Geomatics, där hon fortfarande är vd.

Kvinnor_ideon
*Inräknat såväl vd- som styrelseposter sitter kvinnor på 16 procent av maktpositionerna i det nya Ideon-området, som även innefattar Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Cathrin Frisemo

 

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.