måndag 29 april 2024

inloggad som

En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra skevast fördelade är vd-stolarna på det klassiska Ideon – här har bara sex procent av bolagen en kvinna som toppchef.

Det kan jämföras med Medicon Village, där 23 procent av bolagen har en kvinna på vd-posten. Det visar Rapius unika genomgång av maktstrukturen i det utökade Ideonområdet, som utöver Ideon ska inkludera Medicon Village, Edison Park och Mobile Heights Center. Kartläggningen gäller de närmare 700 styrelse- och vd-poster i de cirka 180 teknikbolagen med säte i detta utökade Ideon.

– Jag upplever att det finns en hög andel kvinnor på ledande positioner både på Medicon Village och regionalt, men att det internationellt är betydligt sämre, säger Malin Hultqvist Hopkins, vd på Medicon Village-bolaget Redoxis.

Martina Kvist Remier, som är vd och en av grundarna av ApoGlyx, är av samma uppfattning.

Martina Kvist Reimer_2– Andelen kvinnor inom life science är generellt högre än inom teknikbranschen vilket påverkar när man rekryterar via nätverk. Kvinnor vill ha en gedigen utbildning och erfarenhet framförallt inom bioteknikområdet för att ta på sig vd-rollen till skillnad från män som oftare tar större risker, säger hon.

Eva Ohlstenius, vd för Connect Syd, pekar på branschrelaterade skillnader som förklaring till att Medicon Village har betydligt fler kvinnliga vd:ar än Ideon. Fler kvinnor är naturvetare än ingenjörer.  Skillnaden är även åldersrelaterad. Kvinnorna inom life science är äldre än kvinnorna inom teknikbranschen, menar hon.

Eva Ohlstenius– Kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna än män att starta företag, vilket kan vara en förklaring till att de startar företag senare eller inte alls. säger Eva Ohlenius.

Therese Lindsley, en av fem kvinnor som är vd för ett Ideonbolag, menar att medias uppmärksamhet kring kvotering och styrelsers sammansättning kan ha resulterat i ökningen av antalet kvinnor där, men att antalet kvinnliga vd:ar inte blir fler. Hon är kluven till kvotering och menar att det är kompetensen som ska bedömas, men synliggörandet av kvinnor i ledande positioner gör att fler kvinnor söker sig till teknikbranschen.

Therese_Lindsley– Sverige är inte alls bäst på att ha kvinnor i ledande positioner. Jag träffar fler kvinnor i beslutsfattande positioner internationellt. Till exempel i kontakten med kinesiska företag, säger Therese Lindsley.

Men för Mojgan Zareinajad är det svenska klimatet trots allt bättre för kvinnliga företagsledare i teknikbranschen. Hon kom från Iran till Lund som post doc-forskare 2010. Två år senare startade hon Ideonbolaget Applied Geomatics, där hon fortfarande är vd.

Kvinnor_ideon
*Inräknat såväl vd- som styrelseposter sitter kvinnor på 16 procent av maktpositionerna i det nya Ideon-området, som även innefattar Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Cathrin Frisemo

 

Männen dominerar stort bland beslutsfattarna på teknikbolagen i nordöstra Lund, där bara var sjätte maktposition innehas av en kvinna. Allra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.