söndag 8 september 2024

inloggad som

Kung Markatta-veteran räddar skadskjutet Greenleaf Medical

Greenleaf Medical räddas av ett kapitaltillskott på sex miljoner kronor från bland andra Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta. Greenleaf sattes nyligen i rekonstruktion efter en misslyckad USA-lansering av sitt spenatbaserade bantningsmedel, som är sprunget ur forskning vid Lunds universitet. Nu ska bolaget fokusera sin verksamhet till Lund.

Förra året avbröt Greenleaf Medical sin USA-lansering efter att analyser visat att deras amerikanska samarbetspartner spädde ut produkten.

Den aktuella emissionen, som är från gamla och nya ägare, säkrar driften och personalstyrkan under rekonstruktionen och tolv månader framåt, uppger styrelseordförande och delägare Ulf Söderberg, verksam i Stockholm och grundare av hälsokostleverantören Bringwell.

Ulf_Söderberg– Det är jättekul att vi har fått in en stark finansiell gruppering från industrin i Skåne bakom bolaget, bland annat Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta, säger han och vill därefter inte nämna flera namn.

Bolaget ska fokusera sin svenska verksamhet till Lund och förstärka med ett tiotal arbetstillfällen, bland annat för vidare utvecklingsarbete under ledning av Lundaforskaren Charlotte Erlanson-Albertsson, enligt Ulf Söderberg. I dag finns två anställda på Medicon Village, två i Stockholm och tre i USA.

Det är Charlotte Erlanson-Albertsson och Per Åke Albertsson vid Lunds universitet som upptäckte en substans i spenat som minskar sötbegäret och därmed kan användas som viktminskningspreparat. Forskarnas bolag Thylabisco licensierar ut rättigheterna till Greenleaf Medical.

– Substansen är så viktig för mänskligheten och forskningen bakom så gedigen att detta bolag presumtivt skulle kunna bli ett nytt Gambro, säger Ulf Söderberg.

Försäljningen sker i dag i Japan och USA, där bolaget gjort ett omtag efter det kostsamma bakslaget förra hösten. Ägarna har en ny vd-kandidat på gång och har föreslagit nya styrelsemedlemmar inför nästa bolagsstämma, bland andra Charlotte Erlanson-Albertsson, Christer Köhler som tidigare var forskningschef på AstraZeneca i Södertälje, samt Stefan Wilhelmsson.

Efter emissionen kontrollerar Ulf Söderberg över 50 procent av bolaget tillsammans med Stefan Wilhelmson, Curt Bergfors som äger Max hamburgerkedja och Hans Dyster-Aas från Lund som varit mäklarchef på Carnegie. De senaste tillgängliga siffrorna för Greenleaf Medical är från 2014 då bolaget gick back med -24 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på 15 miljoner. Ulf Söderberg räknar med att omsätta runt 20 miljoner i år.

Elisabet Ottosson

Greenleaf Medical räddas av ett kapitaltillskott på sex miljoner kronor från bland andra Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.