torsdag 25 april 2024

inloggad som

Kung Markatta-veteran räddar skadskjutet Greenleaf Medical

Greenleaf Medical räddas av ett kapitaltillskott på sex miljoner kronor från bland andra Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta. Greenleaf sattes nyligen i rekonstruktion efter en misslyckad USA-lansering av sitt spenatbaserade bantningsmedel, som är sprunget ur forskning vid Lunds universitet. Nu ska bolaget fokusera sin verksamhet till Lund.

Förra året avbröt Greenleaf Medical sin USA-lansering efter att analyser visat att deras amerikanska samarbetspartner spädde ut produkten.

Den aktuella emissionen, som är från gamla och nya ägare, säkrar driften och personalstyrkan under rekonstruktionen och tolv månader framåt, uppger styrelseordförande och delägare Ulf Söderberg, verksam i Stockholm och grundare av hälsokostleverantören Bringwell.

Ulf_Söderberg– Det är jättekul att vi har fått in en stark finansiell gruppering från industrin i Skåne bakom bolaget, bland annat Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta, säger han och vill därefter inte nämna flera namn.

Bolaget ska fokusera sin svenska verksamhet till Lund och förstärka med ett tiotal arbetstillfällen, bland annat för vidare utvecklingsarbete under ledning av Lundaforskaren Charlotte Erlanson-Albertsson, enligt Ulf Söderberg. I dag finns två anställda på Medicon Village, två i Stockholm och tre i USA.

Det är Charlotte Erlanson-Albertsson och Per Åke Albertsson vid Lunds universitet som upptäckte en substans i spenat som minskar sötbegäret och därmed kan användas som viktminskningspreparat. Forskarnas bolag Thylabisco licensierar ut rättigheterna till Greenleaf Medical.

– Substansen är så viktig för mänskligheten och forskningen bakom så gedigen att detta bolag presumtivt skulle kunna bli ett nytt Gambro, säger Ulf Söderberg.

Försäljningen sker i dag i Japan och USA, där bolaget gjort ett omtag efter det kostsamma bakslaget förra hösten. Ägarna har en ny vd-kandidat på gång och har föreslagit nya styrelsemedlemmar inför nästa bolagsstämma, bland andra Charlotte Erlanson-Albertsson, Christer Köhler som tidigare var forskningschef på AstraZeneca i Södertälje, samt Stefan Wilhelmsson.

Efter emissionen kontrollerar Ulf Söderberg över 50 procent av bolaget tillsammans med Stefan Wilhelmson, Curt Bergfors som äger Max hamburgerkedja och Hans Dyster-Aas från Lund som varit mäklarchef på Carnegie. De senaste tillgängliga siffrorna för Greenleaf Medical är från 2014 då bolaget gick back med -24 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på 15 miljoner. Ulf Söderberg räknar med att omsätta runt 20 miljoner i år.

Elisabet Ottosson

Greenleaf Medical räddas av ett kapitaltillskott på sex miljoner kronor från bland andra Stefan Wilhelmson, tidigare delägare av Kung Markatta. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.