Medicinteknikbolaget Jolife ökar tillväxttakten och kommer sälja mer än 50 procent fler exemplar av hjärtkompressionsmaskinen Lucas under innevarande räkenskapsår, uppger vd Erik von Schenck. Bland annat har Region Skåne just köpt in 105 Lucas, en affär värd uppåt tio miljoner kronor.
Det senaste räkenskapsåret, som löpte fram till april, sålde Jolife cirka 3.000 exemplar av Lucas, 25 procent fler än året innan. Nettoomsättningen ökade i samma takt till 259 miljoner kronor.
– Vår tillväxttakt är högre i år. Tidigare har det handlat om order på enstaka exemplar av Lucas, nu är det 20-100 åt gången, säger Erik von Schenck.
Jolife köptes upp av amerikanska Physio-Control 2012, som främst tillverkar defibrillatorer. I dag står Lucas för tio procent av Physio-Controls intäkter, uppger Erik von Schenck. Physio-Control har de senaste fyra åren ägts av riskkapitalbolaget Bain Capital men i en affär som annonserades förra veckan sväljer medicinteknikjätten Stryker verksamheten.
Förutsatt att affären godkänns av konkurrensmyndigheterna blir Physio-Control och Jolife en självständig gren av amerikanska Stryker, som har nordiskt huvudkontor i Malmö. Koncernen är noterad på New York-börsen och omsatte 2015 tio miljarder dollar på att sälja bland annat implantat, proteser och kirurgiska redskap.
– Stryker säljer även ambulansbårar men är annars inte så närvarande inom ambulanssjukvården. Genom att köpa oss breddar de sin produktportfölj, säger Erik von Schenck.
Bain Capitals investeringshorisont är normalt på fem år och Erik von Schenck är närmast lättad över att det blev Stryker som tar över Physio-Contol.
– Vi har varit oroliga att det skulle bli någon konkurrerande tillverkare av defibrillatorer som köper oss i en strukturaffär för att ta över tekniken. Nu får vi istället goda möjligheter att växa själva, säger han.
Jolifes har i dag 17 anställda i Lund. Erik von Schenck räknar med att behöva anställa ytterligare en handfull till hösten.
Erik Olausson