måndag 29 april 2024

inloggad som

Genterapi mot cancer får stöd av LU Holding

LU Holding bildar bolaget Asgard Therapeutics tillsammans med en forskartrio vid Lunds universitet som sökt patent på en ny genterapibehandling mot alla former av cancertumörer.

Forskningen bygger liksom årets Nobelpris i fysiologi eller medicin på cancerbehandling med hjälp av kroppens eget immunförsvar. Men till skillnad från dagens immunoterapibehandlingar, som oftast är dyra och effektiva bara för ett fåtal patienter, ska Asgard Therapeutics produkt fungera för stora patientgrupper oavsett tumörform.

– Vi har upptäckt tre proteiner som kan förändra en cells identitet, säger vd Cristiana Pires till Rapidus.

Sedan tre år tillbaka har hon tillsammans med Filipe Pereira och Fàbio F Rosa studerat proteinernas potential för att omprogrammera tumörceller. Det fungerar genom att vanliga hudceller med hjälp av proteiner antar formen av en sorts varningscell, en dendritisk cell, som identifierar farliga inkräktare och flaggar dem för immunförsvaret. Ett problem med just tumörceller är annars deras förmåga att mutera och dölja sig för det egna immunförsvaret.

I början av december publicerades upptäckten av de tre proteinerna på omslaget till den amerikanska vetenskapliga tidskriften Science Immunology, och även om ytterligare forskning återstår för att bevisa effekten var tiden mogen att bilda bolag.

– Nu finns möjlighet för oss att hitta rätt partnerskap och arbeta med affärsutvecklingen, säger hon.

LU Holding vill inte uppge hur mycket kapital de går in med i det nybildade bolaget, men målsättningen är ytterligare kapitalanskaffning, enligt investmentbolagets vice vd Christina Widstrand.

– Det vi kommer jobba hårt med nu är dels att komplettera styrelsen, och sedan jobba med affärsplanen och kapitalanskaffningen, säger hon.

Styrelsen för Asgard Therapeutics ska finnas på plats under första halvåret 2019.

Felicia Frithiof

LU Holding bildar bolaget Asgard Therapeutics tillsammans med en forskartrio vid Lunds universitet som sökt patent på en ny genterapibehandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.