torsdag 18 april 2024

inloggad som

AI-konsulter startar Malmöbolag

Nybildade NordAxon fokuserar på artificiell intelligens och maskininlärning. Sedan starten för några månader sedan har bolaget lyckats få två tunga kunder: Londonbaserade banken UBS och skånska industrikoncernen Alfa Laval.

– Vi jobbar med applicerad prediktiv analys, vilket innebär att vi med hjälp av analys av historisk data förutspår framtiden. Kunderna kan antingen ställa specifika frågor som de vill ha besvarade eller ange ett specifikt dataområde som de vill få undersökt, säger grundaren Melina Katkić till Rapidus.

Hon har bland annat en magisterexamen i datavetenskap och sitter i styrelsen för Øresund Fintech – finansbranschen är ett annat fält NordAxon planerar att fokusera på framöver. I bolagets verksamhet ingår förutom prediktiv dataanalys och databearbetning också rådgivning samt evenemang kopplade till ”disruptive tech”, alltså teknik som har potential att omkullkasta rådande marknadsläge.

Melina Katkić är medgrundare av nätverket Barrel AI Monkeys i Malmö, som hon startade i augusti tillsammans med utvecklaren Johan Broddfelt och IT-konsulten Marcus Ulmefors. Nätverket har över 340 medlemmar.

– Konceptet är att vi plockar folk från nätverket Barrel till NordAxon. Så hittar jag rätt matchning till uppdragen. I det här projektet på Alfa Laval som drivs från Ideon Open är vi tre personer, säger Melina Katkić.

Emily Binks

Nybildade NordAxon fokuserar på artificiell intelligens och maskininlärning. Sedan starten för några månader sedan har bolaget lyckats få två tunga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.