onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Hisnande kapitalflöden borgar för krasch

mini_erikKort sagt: De skånska innovationsbolagen plockar in nya rekordsummor i riskkapital via aktiemarknaderna. En närmare analys av emissionerna visar att det kunde varit mångdubbelt mer.
Hur länge kan detta fortgå? Tja, hur högt kan man bygga ett Jenga-torn?

Av Erik Olausson, chefredaktör

Rapidus har en längre tid följt de skånska innovationsbolagen på börsens smålistor och utvecklingen har varit minst sagt explosiv. Under 2015 har bolagen tillsammans plockat in eller säkrat 877 miljoner kronor. Det är nästan nio gånger mer än under 2010 – och då återstår ändå två månader av året. I sammanställningen ingår exempelvis inte PharmaLundensis pågående emission på 10,5 miljoner kronor som förlängts till slutet på veckan, eller Immunovia, som siktar på att ta in 60 miljoner inför sin notering på First North i början av december.

På några få år har en notering alltså blivit en av de viktigaste vägarna för skånska teknikbolag att finansiera allt från tidig forskning och kliniska studier till marknadssatsningar och utlandsexpansioner.

Rapidus kartläggning visar också hur högt temperaturen stigit hos investerarna, som rycker och sliter i innovationsbolagens aktier. Den som tar sig tid att bläddrar igenom pressreleaserna från årets emissioner märker att orden ”kraftigt övertecknad” återkommer gång på gång. I nästan samtliga fall har antalet nytryckta aktier inte räckt till och påfallande ofta skulle bolagen kunnat få in mångdubbelt mycket mer riskkapital i sina emissioner.

Malmöbaserade Hövdings listningsemission på 60 miljoner kronor övertecknades exempelvis till 125 miljoner, läkemedelsbolaget Idogen hade kunnat få in 52 miljoner kronor i sin emission på 17 miljoner. Och CombiGene, som utvecklar en behandlingsmetod för epilepsipatienter, begärde elva miljoner när investerarna ville teckna aktier för sex gånger så mycket.

Det är lätt att tala om en guldrusch men en bättre metafor för det rådande investeringsklimatet är det klassiska sällskapsspelet Jenga, där spelarna drar ut byggklossar ur en symmetrisk stapel och lägger ovanpå. För varje kloss blir tornet högre, men också mer instabilt.

Förr eller senare rasar tornet givetvis, men det är förvånande hur högt man kan bygga innan det sker. I veckan presenterades en kartläggning av antalet privatägda uppstartsbolag som värderas till mer än en miljard dollar, så kallade enhörningar. I dag finns det drygt 140 i hela världen, däribland Spotify och Klarna, och de blir snabbt fler. 60 har tillkommit bara under 2015. Tisdagens uppköpsbud på 50 miljarder kronor för svenska mobilspelbolaget King, med ett 70-tal anställda i Malmö, är en annan hisnande indikation på hur högt stapeln kan nå.

För kapitalhungriga innovationsbolag gäller det alltså att passa på, men samtidigt komma ihåg att det finns klara nackdelar med att listas. På onsdagens träff med Financial Meetings Øresund propagerade serieentreprenören Christer Fåhraeus för att uppstartsbolag mår bäst med en strategisk investerare från industrin eller riskkapitalvärlden i ryggen: ”för bolag som inte är lönsamma och inte vet när de kommer bli lönsamma borde en notering vara sista utvägen”.

Det är ett förbluffande uttalande från någon som själv satt sex teknikbolag på börsen, från Precise Biometrics 1999 till EQL Pharma 2013. Men så har Christer Fåhraeus också varit med förr när Jenga-tornet rasat.

Kort sagt: De skånska innovationsbolagen plockar in nya rekordsummor i riskkapital via aktiemarknaderna. En närmare analys av emissionerna visar att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.