lördag 23 november 2024

inloggad som

Sista etappen för Antidiabetic Food Center – som bäddar för fortsättning

Forskningssamarbetet AFC, Antidiabetic Food Center, vid Lunds universitet är på väg in i slutfasen av det offentligt finansierade projektet som resulterat i både forskningsgenombrott och ett antal nya bolag. Men ledningen planerar redan för en förlängning.

Hittills har ett antal patent samt nio uppstartsbolag – varav flera varit högt rankade i Venture cup – kommit ut ur det näringslivsanknutna projektet. AFC är en del av Vinnovas program VINN Excellence Center och exempel på nystartade företag som baseras direkt på AFC:s forskningsresultat är Carbiotix,  Innovafood, Speximo, ViscoSens, DoubleGood och ProPrev.

Inför den fjärde etappen, som är på två år, smalnar fokus.

inger_bjorck– Vi kommer att välja ut och prioritera speciellt angelägna forskningsspår där vi fått fram intressanta data. Vi tänker också söka Vinnovas riktade utlysning som vänder sig till befintliga VINN Excellence Center, där man har möjlighet att söka för en ny tioårsperiod, säger Lundaprofessorn Inger Björck, föreståndare för AFC.

Som genombrottsexempel nämner hon de resultat man nått i forskningen kring livsmedelskoncept som kan dämpa den låggradiga infektion som driver utvecklingen av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– Vi har kunnat identifiera nya prebiotiska kolhydrater som via förändrad tarmflora inte bara kan motverka inflammation utan även gynnsamt påverka aptitregleringen och underlätta blodsockerregleringen hos friska personer, säger Inger Björck.

Prebiotiska kolhydrater har identifierats bland annat i kornkärnbaserade produkter och baljväxter.

AFC ska också arbeta vidare med sin forskning som visar på att kost som dämpar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar även förbättrar kognitionen, alltså vårt arbetsminne. Ytterligare ett spår gäller hela måltiden och hur man kan utnyttja kombinationer av livsmedel för att optimera effekter på riskfaktorer.

– Utveckling av nya preventiva livsmedelskoncept är lite av vårt signum, vi vill med intelligent tänkande kring kost förebygga sjukdom, men inom det området är det inte så många som arbetar. Där finns dock en stor potential ur samhällssynpunkt, men naturligtvis också kommersiellt, säger Inger Björck.

Inför den fjärde delen av VINN-projektet har AFC budgeterat för 20 miljoner kronor per år i anslag. En tredjedel kommer från Vinnova, en tredjedel från Lunds universitet och en tredjedel från Region Skåne med flera, bland annat från näringslivet. Exempel på industriparter är Aventure och Orkla.

Jennie Lorentsson

Forskningssamarbetet AFC, Antidiabetic Food Center, vid Lunds universitet är på väg in i slutfasen av det offentligt finansierade projektet som resulterat i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.