tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rockwools festivaltest blir flyktingläger

Den danska isoleringskoncernen Rockwool använder testresultat från Roskildefestivalen för att utveckla produkter till ett segment som koncernen kan tjäna stora pengar på – flyktingläger. Rockwools potentiella marknad består i 42 miljoner människor på flykt.

Efter tester på två Roskildefestivaler i rad har Rockwool slutit ett avtal med danska Folkekirkens Nødhjælp om att till hösten inleda ett samarbete i flyktinglägret Kakuma i nordvästra Kenya, där det bor en halv miljon människor som flytt striderna i Sydsudan.

Avtalet innebär att Rockwool ska undersöka möjligheterna för att sätta upp dels nödbostäder isolerade med stenull som skyddar både mot hög värme och kyla, dels fyrkantiga kylrum där mat och medicin kan hållas kyld via solpaneler och andra strömkällor.

– Vi har startat ett utvecklingsarbete som vi självklart också ska tjäna pengar på, säger Rockwools innovationschef Dorte Gram till Rapidus.

Hon påpekar att om produkterna slår igenom är det stora kunder som FN:s flyktingkommissariat som är intressanta för Rockwool.

I somras testades tre innovativa kylcontainrar på Roskildefestivalen. Utvecklingsprojektet handlade om att kunna lagra el från solpaneler i containrarna, så att de kan fungera även om natten. Likaledes satte Rockwool upp tre av sina specialutvecklade nödbostäder som festivalgästerna kunde hyra.

DTU, Danmarks Tekniska Universitet, var delaktig vid den inledande utvecklingen av kylcontainrarna, men fler tester behövdes för att få solpanelerna att fungera som de ska.

Rockwools slutprodukt är en kylcontainer uppbyggd av moduler och ett fåtal komponenter, vilket gör den lätt att transportera och montera, samt att behovet av underhåll och reservdelar blir minimalt.

Rockwoolkoncernen har över 11.000 anställda i 35 länder och sitt huvudkontor i Köpenhamn.

Keld Broksø

Klik her for att se dansk version af artikeln

Den danska isoleringskoncernen Rockwool använder testresultat från Roskildefestivalen för att utveckla produkter till ett segment som koncernen kan tjäna stora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.