På samma sätt som börsbolagen tagit in rekordmycket pengar har också en mängd onoterade företag fyllt kassorna under årets första sex månader, visar en granskning Rapidus gjort. Vi har gått igenom emissioner som figurerat både i Rapidus och i andra medier, och kan konstatera att skånska onoterade innovations- och teknikbolag hittills i år håvat in över 800 miljoner kronor. Motsvarande siffra för hela 2014 blev 840 miljoner kronor.
Mjukvaruföretaget inRiver står för en av de större kapitalanskaffningarna, som genom en investerargrupp med Verdane Capital i spetsen fick in över 80 miljoner kronor. Delar av summan kommer in i år, och resten under nästa. Industrifonden och Zobito, som investerade i bolaget under den föregående emissionen för två år sedan, deltog även i denna runda.
– Det finns mer kapital tillgängligt nu, det är uppenbart. Det finns gott om fonder som har mycket pengar, fler nu än när vi var ute 2012. Vår bild kan också bero på att vi är större som bolag och levererat stark tillväxt under ytterligare ett par år och därför får prata med fler aktörer, säger Johan Billgren, operativ chef för inRiver.
Pengarna från inRivers emission ska gå till att växa och ta större marknadsandelar, främst i USA.
Som Rapidus skrivit om tidigare drog skånska teknikbolag in över en miljard kronor genom börslistorna under 2014. Det är den högsta nyemissionssiffran på flera år. En genomgång av 2015 års första tre månader vittnade dessutom om att trenden fortsätter uppåt, då kapitalanskaffningen redan då var uppe i 44 procent av summan för helåret 2014.
Kartläggningen av regionens onoterade bolag, som går tillbaka till 2014, visar på en liknande trend och att fler bolag tagit in pengar i år. 2015 års emissioner fördelas hittills mellan 36 bolag, jämfört med 30 under hela 2014. Medelemissionen landade 2014 på 28 miljoner kronor, och under 2015 på drygt 23 miljoner kronor.
Bland årets stora emissioner i de privata bolagen märks BoneSupport som i april meddelade att de tar in 120 miljoner kronor. Medicinteknikföretaget fick därigenom en ny storägare i Tredje AP-fonden som gick in med nära hälften av beloppet. Alligator Bioscience har i år hunnit avsluta två investeringsrundor på totalt 72 miljoner kronor, där pengarna ska gå till fortsatt klinisk och preklinisk utveckling av företagets läkemedel. Orbital Systems, som nu ska fokusera på försäljning av sin energisnåla dusch, har under våren tagit in 40 miljoner kronor från bland annat Rosengård Invest och Kung Markattas tidigare vd Peter Engberg.
2014 års största kapitalresning gick till diodutvecklaren Glo (245 miljoner kronor) och skärmutvecklaren FlatFrog (130 miljoner kronor).
Hela listan över investeringar i skånska innovations- och teknikföretag hittar du här.
Hanna Sigeman