torsdag 21 november 2024

inloggad som

Orkla skrotar satsning med skånsk livsmedelsteknik

Orkla har lagt ner försöken att sälja stekfärdig pannkakssmet med teknik som köptes ut från Lundabolaget Aventure 2012. Affären har slutat i en långvarig tvist och nu tvingas de tidigare ägarnas holdingbolag i konkurs.

Tekniken för den stekfärdiga pannkakssmeten utvecklades ursprungligen i Oatly men lyftes senare över i United Pancakes, med Lundabolaget Aventure, dåvarande Innovationsbron och börsnoterade Skånemöllan bland ägarna.

Smeten såldes i Sverige, Norge och Finland under namnet ”Yellow flying pancakes and friends”. 2012 köpte den norska livsmedelskoncernen Rieber & Søn upp United Pancakes med planen att skala upp det hela genom att kombinera skånsk livsmedelsinnovation med musklerna från Norge.

Av detta blev det dock − pannkaka. Problemen började på våren 2013, ungefär samtidigt som Rieber & Søn i sin tur köptes upp av den ännu större norska livsmedelskoncernen Orkla.

– Enligt vår bedömning var det två saker som gick fel. Det ena var att ett redan stort bolag blev ännu större i och med att Orkla köpte upp Rieber & Søn. Det andra var att de fick kvalitetsproblem, som de skyller på att vår teknologi inte var färdigutvecklad – men det håller vi inte med om, säger Björn Öste, som tillsammans med sin bror Rickard Öste driver Aventure.

I årsredovisningen för 2013 anger Orkla svårlösta problem med hållbarheten som skäl till att smetproduktionen lades ned. Då hade Rieber & Søn och senare Orkla pumpat in sammanlagt nio miljoner kronor under 2012 och 2013 för att få igång försäljningen.

I kontraktet mellan Rieber & Søn och de tidigare ägarnas bolag United Pancakes Holdings fanns en klausul som gav Rieber & Søn möjlighet att sälja tillbaka pannkakstekniken. Men denna klausul åberopades aldrig, och United Pancakes Holdings har därför krävt ersättning för den uteblivna köpeskillingen i affären. Orkla skriver å sin sida i årsredovisningen för 2013 att såväl andra koncerbolag som de tidigare ägarna blivit erbjudna att få patenten men att dessa avböjt, och att patenten därmed antas vara värdelösa.

Konflikten har lett till att United Pancakes Holdings nu tvingas i konkurs. Och någon fortsättning för pannkakssmeten är svår att se, menar Björn Öste.

– Vi har ju en massa kunskap som vi skulle kunna satsa på att göra färdig pannkakssmet i någon annan form, men eftersom vi har så många andra spännande saker i pipeline så lutar det åt att vi inte kommer att göra det, säger han.

Orkla är noterat på Oslo-börsen och omsatte 30 miljarder norska kronor under 2014. Trots flera påstötningar har koncernen inte återkommit med någon kommentar kring affären med United Pancakes.

Anders Frick

Orkla har lagt ner försöken att sälja stekfärdig pannkakssmet med teknik som köptes ut från Lundabolaget Aventure 2012. Affären har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.