torsdag 25 april 2024

inloggad som

Orkla skrotar satsning med skånsk livsmedelsteknik

Orkla har lagt ner försöken att sälja stekfärdig pannkakssmet med teknik som köptes ut från Lundabolaget Aventure 2012. Affären har slutat i en långvarig tvist och nu tvingas de tidigare ägarnas holdingbolag i konkurs.

Tekniken för den stekfärdiga pannkakssmeten utvecklades ursprungligen i Oatly men lyftes senare över i United Pancakes, med Lundabolaget Aventure, dåvarande Innovationsbron och börsnoterade Skånemöllan bland ägarna.

Smeten såldes i Sverige, Norge och Finland under namnet ”Yellow flying pancakes and friends”. 2012 köpte den norska livsmedelskoncernen Rieber & Søn upp United Pancakes med planen att skala upp det hela genom att kombinera skånsk livsmedelsinnovation med musklerna från Norge.

Av detta blev det dock − pannkaka. Problemen började på våren 2013, ungefär samtidigt som Rieber & Søn i sin tur köptes upp av den ännu större norska livsmedelskoncernen Orkla.

– Enligt vår bedömning var det två saker som gick fel. Det ena var att ett redan stort bolag blev ännu större i och med att Orkla köpte upp Rieber & Søn. Det andra var att de fick kvalitetsproblem, som de skyller på att vår teknologi inte var färdigutvecklad – men det håller vi inte med om, säger Björn Öste, som tillsammans med sin bror Rickard Öste driver Aventure.

I årsredovisningen för 2013 anger Orkla svårlösta problem med hållbarheten som skäl till att smetproduktionen lades ned. Då hade Rieber & Søn och senare Orkla pumpat in sammanlagt nio miljoner kronor under 2012 och 2013 för att få igång försäljningen.

I kontraktet mellan Rieber & Søn och de tidigare ägarnas bolag United Pancakes Holdings fanns en klausul som gav Rieber & Søn möjlighet att sälja tillbaka pannkakstekniken. Men denna klausul åberopades aldrig, och United Pancakes Holdings har därför krävt ersättning för den uteblivna köpeskillingen i affären. Orkla skriver å sin sida i årsredovisningen för 2013 att såväl andra koncerbolag som de tidigare ägarna blivit erbjudna att få patenten men att dessa avböjt, och att patenten därmed antas vara värdelösa.

Konflikten har lett till att United Pancakes Holdings nu tvingas i konkurs. Och någon fortsättning för pannkakssmeten är svår att se, menar Björn Öste.

– Vi har ju en massa kunskap som vi skulle kunna satsa på att göra färdig pannkakssmet i någon annan form, men eftersom vi har så många andra spännande saker i pipeline så lutar det åt att vi inte kommer att göra det, säger han.

Orkla är noterat på Oslo-börsen och omsatte 30 miljarder norska kronor under 2014. Trots flera påstötningar har koncernen inte återkommit med någon kommentar kring affären med United Pancakes.

Anders Frick

Orkla har lagt ner försöken att sälja stekfärdig pannkakssmet med teknik som köptes ut från Lundabolaget Aventure 2012. Affären har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.