fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LRF:s stämning ger guld till Oatly…

Storbråket med branschorganisationen LRF Mjölk lyfter omsättningen för Malmöbaserade livsmedelsbolaget Oatly rejält. Under slutet av hösten låg den svenska försäljningen 50 procent högre än motsvarande period året innan och trenden har fortsatt under vintern, uppger vd Toni Petersson.

Det var i början av oktober i fjol som LRF Mjölk stämde Oatly, som tillverkar livsmedel baserade på havre enligt en metod sprungen ur livsmedelsteknikforskningen vid Lunds universitet. LRF ansåg att Oatly framställt mjölk som ett tvivelaktigt livsmedel i sin marknadsföring, men förlorade första omgången i Marknadsdomstolen. Även andra försöket i mitten av november, när debatten gått varm ett tag, blev till Oatlys fördel. Till hösten väntar huvudförhandlingarna.

Den mediala uppmärksamheten bråket inneburit för Oatly kombinerat med en samtida kampanj för bolagets nya förpackningsdesign gjorde att omsättningen ökade med totalt 20 procent under fjolåret, till 268 miljoner kronor. Större delen av ökningen skedde under årets sista månader och allra störst var den i Sverige, som står för hälften av bolagets omsättning. Toni Petersson uppger att den svenska försäljningen ökade med 50 procent under fjärde kvartalet 2014, och utvecklingen har fortsatt även under första kvartalet i år.

Toni_Pettersson– Bråket med Svensk Mjölk har säkerligen bidragit, samtidigt körde vi en tyngre marknadsföringskampanj som planerat. Det är svårt att säga vilket som är vilket, säger Toni Petersson till Rapidus.

Som huvudsakliga ägare till Oatly står Pågengruppen, Östersjöstiftelsen och Industrifonden medan grundarna Björn och Rickard Öste, en grupp privatpersoner samt delar av personalen äger resten. Oatly har 75 anställda, varav 25 finns i huvudkontoret i Malmö och resten i Landskrona.

Emily Binks

Storbråket med branschorganisationen LRF Mjölk lyfter omsättningen för Malmöbaserade livsmedelsbolaget Oatly rejält. Under slutet av hösten låg den svenska försäljningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.