måndag 29 april 2024

inloggad som

LRF:s stämning ger guld till Oatly…

Storbråket med branschorganisationen LRF Mjölk lyfter omsättningen för Malmöbaserade livsmedelsbolaget Oatly rejält. Under slutet av hösten låg den svenska försäljningen 50 procent högre än motsvarande period året innan och trenden har fortsatt under vintern, uppger vd Toni Petersson.

Det var i början av oktober i fjol som LRF Mjölk stämde Oatly, som tillverkar livsmedel baserade på havre enligt en metod sprungen ur livsmedelsteknikforskningen vid Lunds universitet. LRF ansåg att Oatly framställt mjölk som ett tvivelaktigt livsmedel i sin marknadsföring, men förlorade första omgången i Marknadsdomstolen. Även andra försöket i mitten av november, när debatten gått varm ett tag, blev till Oatlys fördel. Till hösten väntar huvudförhandlingarna.

Den mediala uppmärksamheten bråket inneburit för Oatly kombinerat med en samtida kampanj för bolagets nya förpackningsdesign gjorde att omsättningen ökade med totalt 20 procent under fjolåret, till 268 miljoner kronor. Större delen av ökningen skedde under årets sista månader och allra störst var den i Sverige, som står för hälften av bolagets omsättning. Toni Petersson uppger att den svenska försäljningen ökade med 50 procent under fjärde kvartalet 2014, och utvecklingen har fortsatt även under första kvartalet i år.

Toni_Pettersson– Bråket med Svensk Mjölk har säkerligen bidragit, samtidigt körde vi en tyngre marknadsföringskampanj som planerat. Det är svårt att säga vilket som är vilket, säger Toni Petersson till Rapidus.

Som huvudsakliga ägare till Oatly står Pågengruppen, Östersjöstiftelsen och Industrifonden medan grundarna Björn och Rickard Öste, en grupp privatpersoner samt delar av personalen äger resten. Oatly har 75 anställda, varav 25 finns i huvudkontoret i Malmö och resten i Landskrona.

Emily Binks

Storbråket med branschorganisationen LRF Mjölk lyfter omsättningen för Malmöbaserade livsmedelsbolaget Oatly rejält. Under slutet av hösten låg den svenska försäljningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.