… som tillsammans med bland andra HealthCap nyligen satsat 9,6 miljoner euro i Stockholmsbaserade Pulmologix.
Har ni några planerade investeringar på gång i Öresundsregionen?
— Vi gör 3-4 investeringar om året och har Öresundsbolag i pipelinen. Vi har tidigare investerat i bland annat Galecto Biotech i Lund, som utvecklar ett läkemedel mot lungfribros.
Vilka ekonomiska muskler har Novo Seeds?
— Vi kan investera cirka 60 miljoner danska kronor per portföljbolag, vilket är i linje med andra life science-fonder i Europa. Förra året investerade vi totalt 93 miljoner danska kronor.
Hur ser du på möjligheten att få riskkapital i Öresundsregionen?
— Life science-sektorn saknar alltid pengar, men Öresundsregionen har ett rimligt utbud riskkapitalbolag med den inriktningen. Ett bra projekt kan man få finansierat här.
Vad lockar med närområdet i Öresundsregionen?
— Bra forskning och entreprenörer. Här finns också möjligheter till kliniska försök, men ett problem är att de blir färre i Danmark. Vi backar upp initiativ från både regeringarna och regionerna för att få fler kliniska försök i Danmark och Öresundsregionen.
Den nuvarande portföljen innehåller bolag från Köpenhamnsområdet, Sverige, Finland, Norge och ett från Frankrike. Kunde ni lika gärna vara helt globala?
— Novo A/S och Novo Nordisk Fonden vill göra något för Skandinavien. När man arbetar med bolag i tidiga faser är det viktigt att man är nära ledningen, så vi kan involvera vårt nätverk. Det ger ingen mening att göra en tidig investering i Kalifornien. Geografin betyder en del, trots globaliseringen.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø