torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Søren Møller, investeringsansvrig på Novo Seeds…

… som tillsammans med bland andra HealthCap nyligen satsat 9,6 miljoner euro i Stockholmsbaserade Pulmologix.

Har ni några planerade investeringar på gång i Öresundsregionen?

sören möller— Vi gör 3-4 investeringar om året och har Öresundsbolag i pipelinen. Vi har tidigare investerat i bland annat Galecto Biotech i Lund, som utvecklar ett läkemedel mot lungfribros.

Vilka ekonomiska muskler har Novo Seeds?

— Vi kan investera cirka 60 miljoner danska kronor per portföljbolag, vilket är i linje med andra life science-fonder i Europa. Förra året investerade vi totalt 93 miljoner danska kronor.

Hur ser du på möjligheten att få riskkapital i Öresundsregionen?

— Life science-sektorn saknar alltid pengar, men Öresundsregionen har ett rimligt utbud riskkapitalbolag med den inriktningen. Ett bra projekt kan man få finansierat här.

Vad lockar med närområdet i Öresundsregionen?

— Bra forskning och entreprenörer. Här finns också möjligheter till kliniska försök, men ett problem är att de blir färre i Danmark. Vi backar upp initiativ från både regeringarna och regionerna för att få fler kliniska försök i Danmark och Öresundsregionen.

Den nuvarande portföljen innehåller bolag från Köpenhamnsområdet, Sverige, Finland, Norge och ett från Frankrike. Kunde ni lika gärna vara helt globala?

— Novo A/S och Novo Nordisk Fonden vill göra något för Skandinavien. När man arbetar med bolag i tidiga faser är det viktigt att man är nära ledningen, så vi kan involvera vårt nätverk. Det ger ingen mening att göra en tidig investering i Kalifornien. Geografin betyder en del, trots globaliseringen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

… som tillsammans med bland andra HealthCap nyligen satsat 9,6 miljoner euro i Stockholmsbaserade Pulmologix. Har ni några planerade investeringar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.