torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nya lagar öppnar Mellanöstern för skånsk gasmätare

|  , , ,

Högre krav på att mäta luftföroreningar i Mellanöstern leder till miljonkontrakt för Opsis i Furulund — som nu startar entreprenad i flera arabiska länder.

Opsis startade som ett doktorandprojekt för nära 30 år sedan och utvecklar teknik för att mäta mängden av olika gaser i luften, med hjälp av ljusstrålar. I dag har bolaget drygt 70 anställda på huvudkontoret i Furulund utanför Kävlinge och som säljare runt om i världen.

Svante Wallin— Vi lägger ungefär tio procent av budgeten på teknikutveckling. Men vi är inget mobiltelefonföretag som kommer med nya modeller varje år. Det handlar om kontinuerliga förbättringar. I dag kan vi mäta ett hundratal gaser i luft, säger vd och grundare Svante Wallin till Rapidus.

På senare år har flera länder i Mellanöstern stiftat strängare lagar vad gäller utsläpp. Oljeindustrin är fortfarande i stort sett fredad, men vid kraftverk finns i dag krav på noggranna mätningar av luftföroreningar. Opsis har skrivit femårskontrakt med flera kunder i Saudiarabien, Oman, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

— Vi mäter samma saker som vid kraftverk i Sverige, som kväve, svavel och koldioxid. Skillnaden är att vi inte säljer utrustning utan driver mätningar som totalentreprenad. Det här börjar bli en viktig del av omsättningen, säger Svante Wallin.

I våras öppnade Opsis en filial i Abu Dhabi och hittills har företaget tio anställda i Mellanöstern. Enligt Svante Wallin kommer det bli fler framöver.

På hemmaplan säljer Opsis luftmätare till bland annat Malmö stad och Lunds kommun samt kraftbolaget E.on. Bolaget ägs av Svante Wallin och Leif Unéus och omsatte 117 miljoner kronor förra räkenskapsåret. Vinsten landade på knappt tre miljoner.

Olof Peterson

Högre krav på att mäta luftföroreningar i Mellanöstern leder till miljonkontrakt för Opsis i Furulund — som nu startar entreprenad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.