måndag 20 maj 2024

inloggad som

Nya lagar öppnar Mellanöstern för skånsk gasmätare

|  , , ,

Högre krav på att mäta luftföroreningar i Mellanöstern leder till miljonkontrakt för Opsis i Furulund — som nu startar entreprenad i flera arabiska länder.

Opsis startade som ett doktorandprojekt för nära 30 år sedan och utvecklar teknik för att mäta mängden av olika gaser i luften, med hjälp av ljusstrålar. I dag har bolaget drygt 70 anställda på huvudkontoret i Furulund utanför Kävlinge och som säljare runt om i världen.

Svante Wallin— Vi lägger ungefär tio procent av budgeten på teknikutveckling. Men vi är inget mobiltelefonföretag som kommer med nya modeller varje år. Det handlar om kontinuerliga förbättringar. I dag kan vi mäta ett hundratal gaser i luft, säger vd och grundare Svante Wallin till Rapidus.

På senare år har flera länder i Mellanöstern stiftat strängare lagar vad gäller utsläpp. Oljeindustrin är fortfarande i stort sett fredad, men vid kraftverk finns i dag krav på noggranna mätningar av luftföroreningar. Opsis har skrivit femårskontrakt med flera kunder i Saudiarabien, Oman, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

— Vi mäter samma saker som vid kraftverk i Sverige, som kväve, svavel och koldioxid. Skillnaden är att vi inte säljer utrustning utan driver mätningar som totalentreprenad. Det här börjar bli en viktig del av omsättningen, säger Svante Wallin.

I våras öppnade Opsis en filial i Abu Dhabi och hittills har företaget tio anställda i Mellanöstern. Enligt Svante Wallin kommer det bli fler framöver.

På hemmaplan säljer Opsis luftmätare till bland annat Malmö stad och Lunds kommun samt kraftbolaget E.on. Bolaget ägs av Svante Wallin och Leif Unéus och omsatte 117 miljoner kronor förra räkenskapsåret. Vinsten landade på knappt tre miljoner.

Olof Peterson

Högre krav på att mäta luftföroreningar i Mellanöstern leder till miljonkontrakt för Opsis i Furulund — som nu startar entreprenad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]