fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Teknikvärldens Oscarstatyett ger skjuts åt membranrening

I juni knep Köpenhamnsbaserade Aquaporin och dess vattenreningsmembran den åtråvärda utmärkelsen European Inventor Award framför näsan på bland annat Malmöbolaget Hövding. Sedan dess har bolaget fått hundratals samtal från potentiella investerare, kunder och samarbetspartner — och uppmärksamet i amerikanska CNN.

Aquaporiner är proteiner som reglerar cellernas in- och utflöde av vattenmolekyler. Genom att härma cellmembranens selektiva egenskaper kan Aquaporins membraner användas för att rena vatten på ett energieffektvit sätt, vilket bland annat kan komma till nytta vid avsaltning av havsvatten eller i industrin där så kallat ultrarent vatten bland annat används vid tillverkning av kretskort.

Europeiska patentkontorets utmärkelse European Inventor Award kallas ibland teknikvärldens Oscarstatyett och effekten av vinsten i klassen små- och mellanstora företag har inte låtit vänta på sig för Aquaporin. Höjdpunkten på uppståndelsen är enligt affärsutvecklingschefen Steen Ulrik Madsen ett fem minuter långt inslag i ett ekonomiprogram på amerikanska tv-kanalen CNN.

— Det var helt obetalbart för oss. Nu ska vi omsätta uppmärksamheten i affärsutveckling. Vi kommer anställa och öka produktionen, säger Steen Ulrik Madsen till Rapidus.

Aquaporin, som grundades 2005, har i dag ett 30-tal anställda och en rullande pilotproduktion av membranen. Med ett färskt patent i Japan har bolaget patenterat sin teknik i 47 länder. Nästa steg är att hitta strategiska partner för att kunna erbjuda totallösningar med Aquaporins reningsteknik.

2013 slutade med 10 miljoner danska kronor i förlust, men med 23 miljoner danska kronor i eget kapital har bolaget inga omedelbara behov av att hitta nya investerare. Peter Holme Jensen, vd och medgrundare av bolaget, räknar med börsnotering om några år.

Aquaporin och Hövding var två av tre finalister till European Inventor Award i klassen små- och medelstora företag. Den tredje finalisten var ett spanskt företag som utvecklat effektiva antenner till bland annat mobiltelefoner baserade på matematiska fraktaler.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I juni knep Köpenhamnsbaserade Aquaporin och dess vattenreningsmembran den åtråvärda utmärkelsen European Inventor Award framför näsan på bland annat Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Konsumentverket kommenterar ny Hövding

    Rapidus kunde på tisdagen avslöja att en ny Hövding-cykelhjälm är under utveckling. Föregångaren dödades av Konsumentverket som nu ger sina kommentarer kring utsikterna för en ny version.

  • Hövding gör comeback — utvecklas i Lund

    Ett drygt år efter att österrikiska Isi Group köpte Hövdings konkursbo står det klart: Den fjärde generationen av Hövdinghjälmen är på väg. Och den kommer delvis från Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.