fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Växande Oatly flyttar huvudkontoret till Malmö

Sedan Toni Petersson tog över som vd för livsmedelsteknikbolaget Oatly i Landskrona för två år sedan har personalstyrkan växt från 47 till närmare 70. Nu har huvudkontoret, med ett 20-tal anställda, flyttats till Malmö.

Utöver utrymmesbrist vid fabriken utanför Landskrona anger Toni Petersson en strävan att vara närmare konsumenterna som huvudskäl att flytta såväl ledningen som ekonomi-, försäljnings- och marknadsföringsfunktionerna till Media Evolution City i Malmö.

Toni_Pettersson— Det är också lättare att ta möten i Malmö. Fabriken i Landskrona ligger vid motorvägen, vilket är jättebra logistiskt, men här sitter vi mer bland folk, säger Toni Petersson till Rapidus.

Flytten är del av en större omstöpning av Oatly, som grundades på 1990-talet som en avknoppning från forskning vid Lunds universitet kring laktosfria mjölkprodukter baserade på havre. En ny design på förpackningarna ska hjälpa bolaget bredda kundkretsen bortom veganer och laktosintoleranta och rida på vågen av allt mer hälso- och miljömedvetna konsumenter.

— Suget efter hållbar mat är en trend i hela världen. Vi ska gå från ett livsmedelsbolag till ett livsstilsbolag och från att fokusera på laktosfria produkter till hållbara och hälsosamma produkter, säger Toni Petersson.

2013 ökade Oatly omsättningen med tolv procent till 224 miljoner kronor, med ett resultat på 9,4 miljoner. Toni Petersson räknar med att omsätta närmare 260 miljoner kronor i år och att personalstyrkan de närmaste tre åren ska växa till ett 100-tal anställda.

Utöver Landskrona och Malmö har Oatly i dag mindre dotterbolag i England och Hong Kong. Enligt Toni Petersson står exporten till Europa för cirka hälften av omsättningen.

Som huvudsakliga ägare till Oatly står Pågengruppen, Östersjöstiftelsen och Industrifonden medan grundarna Björn och Rickard Öste samt delar av personalen äger resten. Styrelseordförande sedan början på året är Anna Malm Bernsten, som även är ledamot i bland annat noterade Lundabolagen CellaVision och NeuroVive.

Erik Olausson

Sedan Toni Petersson tog över som vd för livsmedelsteknikbolaget Oatly i Landskrona för två år sedan har personalstyrkan växt från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.