lördag 20 april 2024

inloggad som

Växande Oatly flyttar huvudkontoret till Malmö

Sedan Toni Petersson tog över som vd för livsmedelsteknikbolaget Oatly i Landskrona för två år sedan har personalstyrkan växt från 47 till närmare 70. Nu har huvudkontoret, med ett 20-tal anställda, flyttats till Malmö.

Utöver utrymmesbrist vid fabriken utanför Landskrona anger Toni Petersson en strävan att vara närmare konsumenterna som huvudskäl att flytta såväl ledningen som ekonomi-, försäljnings- och marknadsföringsfunktionerna till Media Evolution City i Malmö.

Toni_Pettersson— Det är också lättare att ta möten i Malmö. Fabriken i Landskrona ligger vid motorvägen, vilket är jättebra logistiskt, men här sitter vi mer bland folk, säger Toni Petersson till Rapidus.

Flytten är del av en större omstöpning av Oatly, som grundades på 1990-talet som en avknoppning från forskning vid Lunds universitet kring laktosfria mjölkprodukter baserade på havre. En ny design på förpackningarna ska hjälpa bolaget bredda kundkretsen bortom veganer och laktosintoleranta och rida på vågen av allt mer hälso- och miljömedvetna konsumenter.

— Suget efter hållbar mat är en trend i hela världen. Vi ska gå från ett livsmedelsbolag till ett livsstilsbolag och från att fokusera på laktosfria produkter till hållbara och hälsosamma produkter, säger Toni Petersson.

2013 ökade Oatly omsättningen med tolv procent till 224 miljoner kronor, med ett resultat på 9,4 miljoner. Toni Petersson räknar med att omsätta närmare 260 miljoner kronor i år och att personalstyrkan de närmaste tre åren ska växa till ett 100-tal anställda.

Utöver Landskrona och Malmö har Oatly i dag mindre dotterbolag i England och Hong Kong. Enligt Toni Petersson står exporten till Europa för cirka hälften av omsättningen.

Som huvudsakliga ägare till Oatly står Pågengruppen, Östersjöstiftelsen och Industrifonden medan grundarna Björn och Rickard Öste samt delar av personalen äger resten. Styrelseordförande sedan början på året är Anna Malm Bernsten, som även är ledamot i bland annat noterade Lundabolagen CellaVision och NeuroVive.

Erik Olausson

Sedan Toni Petersson tog över som vd för livsmedelsteknikbolaget Oatly i Landskrona för två år sedan har personalstyrkan växt från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.