fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideons stöd sågas i ny undersökning

Ett gångbart varumärke och bra geografiskt läge. Men så mycket mer nytta än så har inte teknikbolagen av Ideon och dess infrastruktur, visar en magisteruppsats från Lunds universitet där forskningsparkens stöd sågas av hyresgästerna.

Civilekonomerna Anna Tunberg och Rebecca Lindberg har i sin undersökning tittat närmare på hur Ideons onoterade teknikbolag finansierat sina fem första verksamhetsår. Bland de 61 bolag som ingår i studien finns allt från småspelare som Cognimatics och Novosense till mer välväxta bolag som Sol Voltaics, Scalado och AnoxKaldnes. 38 av dem svarade på frågorna.

Resultatet är ingen rolig läsning för Ideonledningen. När bolagen fick ange vilken nytta de haft av forskningsparkens stödfunktioner för att exempelvis hitta kunder, få kontakt med investerare och underlätta kommersialiseringsprocessen graderades betydelsen av Ideons insats överlag som 1 eller 2 av 5 möjliga. Minst nytta av att sitta i forskningsparken har bolag som finansieras med riskkapital.

rebecca lindberg— Det förvånade oss att de har så liten nytta av Ideons assistans eftersom en av poängerna med en forskningspark är att få hjälp med till exempel kontakter med finansiärer. Främst var det den geografiska närheten till universitetet som bolagen hade nytta av, säger Rebecca Lindberg.

Ideons vd Hans Möller påpekar dock att hjälp med att exempelvis nå ut till kunder och finansiärer är något som i första hand erbjuds inkubatorföretagen. Det som står till buds för Ideons övriga hyresgäster är bland annat frukostmöten och andra frivilliga mingeltillfällen.

— Vi försöker appellera till bolagen och har högt deltagarantal, men det är kanske något där vi behöver justera, säger Hans Möller till Rapidus.

Anna Tunbergs och Rebecca Lindbergs studie visar också att egna besparingar är det vanligaste sättet för entreprenörerna på Ideon att finansiera bolagsstarten, med bidragsfinansiering som tvåa. Först på tredje plats kommer riskkapital från privatpersoner eller riskkapitalbolag och totalt är det mindre än hälften av de tillfrågade bolagen som alls använt denna finansieringsform under första fem åren. anna tunbergDet var ändå en större andel än Tunberg och Lindberg väntat sig.

— Vår hypotes var att fler skulle använda sig av skuldfinansiering. Riskkapital är en dyr finansieringsform i betydelsen att ägaren förlorar kontroll över bolaget, säger Anna Tunberg.

Erik Olausson

Ett gångbart varumärke och bra geografiskt läge. Men så mycket mer nytta än så har inte teknikbolagen av Ideon och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.