lördag 28 september 2024

inloggad som

Ideons stöd sågas i ny undersökning

Ett gångbart varumärke och bra geografiskt läge. Men så mycket mer nytta än så har inte teknikbolagen av Ideon och dess infrastruktur, visar en magisteruppsats från Lunds universitet där forskningsparkens stöd sågas av hyresgästerna.

Civilekonomerna Anna Tunberg och Rebecca Lindberg har i sin undersökning tittat närmare på hur Ideons onoterade teknikbolag finansierat sina fem första verksamhetsår. Bland de 61 bolag som ingår i studien finns allt från småspelare som Cognimatics och Novosense till mer välväxta bolag som Sol Voltaics, Scalado och AnoxKaldnes. 38 av dem svarade på frågorna.

Resultatet är ingen rolig läsning för Ideonledningen. När bolagen fick ange vilken nytta de haft av forskningsparkens stödfunktioner för att exempelvis hitta kunder, få kontakt med investerare och underlätta kommersialiseringsprocessen graderades betydelsen av Ideons insats överlag som 1 eller 2 av 5 möjliga. Minst nytta av att sitta i forskningsparken har bolag som finansieras med riskkapital.

rebecca lindberg— Det förvånade oss att de har så liten nytta av Ideons assistans eftersom en av poängerna med en forskningspark är att få hjälp med till exempel kontakter med finansiärer. Främst var det den geografiska närheten till universitetet som bolagen hade nytta av, säger Rebecca Lindberg.

Ideons vd Hans Möller påpekar dock att hjälp med att exempelvis nå ut till kunder och finansiärer är något som i första hand erbjuds inkubatorföretagen. Det som står till buds för Ideons övriga hyresgäster är bland annat frukostmöten och andra frivilliga mingeltillfällen.

— Vi försöker appellera till bolagen och har högt deltagarantal, men det är kanske något där vi behöver justera, säger Hans Möller till Rapidus.

Anna Tunbergs och Rebecca Lindbergs studie visar också att egna besparingar är det vanligaste sättet för entreprenörerna på Ideon att finansiera bolagsstarten, med bidragsfinansiering som tvåa. Först på tredje plats kommer riskkapital från privatpersoner eller riskkapitalbolag och totalt är det mindre än hälften av de tillfrågade bolagen som alls använt denna finansieringsform under första fem åren. anna tunbergDet var ändå en större andel än Tunberg och Lindberg väntat sig.

— Vår hypotes var att fler skulle använda sig av skuldfinansiering. Riskkapital är en dyr finansieringsform i betydelsen att ägaren förlorar kontroll över bolaget, säger Anna Tunberg.

Erik Olausson

Ett gångbart varumärke och bra geografiskt läge. Men så mycket mer nytta än så har inte teknikbolagen av Ideon och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet.