torsdag 21 november 2024

inloggad som

Storvinst för Camurus efter Novartisavtalet

Efter att ha spenderat över 200 miljoner kronor den senaste tioårsperioden har Ideonbolaget Camurus börjat leverera avkastning till huvudägaren GS Development.

Ett guldkantat licensavtal med schweiziska Novartis gör att fjolårsvinsten blev 91 miljoner kronor samtidigt som omsättningen mer än tredubblades till 198 miljoner. Vad den direkta utbetalningen från Novartis blev är inte officiellt, men enligt Rapidus beräkning uppgår den till drygt 220 miljoner kronor.

Under hösten 2013 slöt Novartis ett licensavtal med Camurus om att ta över utvecklingen av CAM2029, ett preparat för behandling av hormonsjukdomen akromegali och neuroendokrin cancer, hormonproducerande tumörer som oftast drabbar mag- och tarmkanal eller lungor. I licensavtalet ingår också användningen av Camurus egenutvecklade teknik där lipider utnyttjas för att långsamt portionera ut läkemedlet i kroppen.

Sammanlagt kan avtalet ge milstolpsintäkter till Camurus på 700 miljoner dollar, därtill kommer royalties på framtida försäljning. Exakt hur mycket av detta som betalades ut redan i höstas är inte officiellt, men att omsättningen steg från 60 till närmare 200 miljoner ger en god fingervisning vilka summor det rör sig om.

Fredrik_Tiberg
— En signifikant del kommer från avtalet med Novartis, säger Camurus vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

Av den färska årsredovisningen från bolaget framgår också att ”andra geografiska marknader”, utanför USA, EU och Kanada stod för 194 miljoner kronor av omsättningen under fjolåret. Under den kategorin faller Schweizbaserade Novartis in. Camurus redovisar också periodiserade licensintäkter på 32 miljoner kronor, vilket ger en uppskattad första milstolpebetalning på runt 226 miljoner kronor.

I och med affären är det Novartis som avgör den fortsatta tidsplanen för projektet och de har tidigare indikerat att fas III-studier ska inledas under nästa år. Förutom CAM2029 har Camurus ytterligare två preparat som står nära fas III-studier. De rör behandling av prostatacancer respektive opiatberoende.

— Ambitionen är att starta en fas III-studie i egen regi den närmaste tolvmånadersperioden. I fjol växte vi till 40 anställda och vi kommer att fortsätta att rekrytera såväl forskningspersonal som personer med kommersiell inriktning, säger Fredrik Tiberg, som förra veckan fick motta Ideonstipendiet för sin insats med Camurus.

Bolaget ägs till drygt 90 procent av GS Development. Sedan 2005 har Camurus gjort ackumulerade förluster på 231 miljoner kronor där GS Development stått för utvecklingskapitalet.

Joel Lyth

Efter att ha spenderat över 200 miljoner kronor den senaste tioårsperioden har Ideonbolaget Camurus börjat leverera avkastning till huvudägaren GS Development. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.