tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Storvinst för Camurus efter Novartisavtalet

Efter att ha spenderat över 200 miljoner kronor den senaste tioårsperioden har Ideonbolaget Camurus börjat leverera avkastning till huvudägaren GS Development.

Ett guldkantat licensavtal med schweiziska Novartis gör att fjolårsvinsten blev 91 miljoner kronor samtidigt som omsättningen mer än tredubblades till 198 miljoner. Vad den direkta utbetalningen från Novartis blev är inte officiellt, men enligt Rapidus beräkning uppgår den till drygt 220 miljoner kronor.

Under hösten 2013 slöt Novartis ett licensavtal med Camurus om att ta över utvecklingen av CAM2029, ett preparat för behandling av hormonsjukdomen akromegali och neuroendokrin cancer, hormonproducerande tumörer som oftast drabbar mag- och tarmkanal eller lungor. I licensavtalet ingår också användningen av Camurus egenutvecklade teknik där lipider utnyttjas för att långsamt portionera ut läkemedlet i kroppen.

Sammanlagt kan avtalet ge milstolpsintäkter till Camurus på 700 miljoner dollar, därtill kommer royalties på framtida försäljning. Exakt hur mycket av detta som betalades ut redan i höstas är inte officiellt, men att omsättningen steg från 60 till närmare 200 miljoner ger en god fingervisning vilka summor det rör sig om.

Fredrik_Tiberg
— En signifikant del kommer från avtalet med Novartis, säger Camurus vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

Av den färska årsredovisningen från bolaget framgår också att ”andra geografiska marknader”, utanför USA, EU och Kanada stod för 194 miljoner kronor av omsättningen under fjolåret. Under den kategorin faller Schweizbaserade Novartis in. Camurus redovisar också periodiserade licensintäkter på 32 miljoner kronor, vilket ger en uppskattad första milstolpebetalning på runt 226 miljoner kronor.

I och med affären är det Novartis som avgör den fortsatta tidsplanen för projektet och de har tidigare indikerat att fas III-studier ska inledas under nästa år. Förutom CAM2029 har Camurus ytterligare två preparat som står nära fas III-studier. De rör behandling av prostatacancer respektive opiatberoende.

— Ambitionen är att starta en fas III-studie i egen regi den närmaste tolvmånadersperioden. I fjol växte vi till 40 anställda och vi kommer att fortsätta att rekrytera såväl forskningspersonal som personer med kommersiell inriktning, säger Fredrik Tiberg, som förra veckan fick motta Ideonstipendiet för sin insats med Camurus.

Bolaget ägs till drygt 90 procent av GS Development. Sedan 2005 har Camurus gjort ackumulerade förluster på 231 miljoner kronor där GS Development stått för utvecklingskapitalet.

Joel Lyth

Efter att ha spenderat över 200 miljoner kronor den senaste tioårsperioden har Ideonbolaget Camurus börjat leverera avkastning till huvudägaren GS Development. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.