torsdag 21 november 2024

inloggad som

Höganäs-veteran tar över miljöteknikbolag i Lund

Industrikoncernen Höganäs tidigare Kinachef Per Lindvall blir ny vd för Saan Energi, med en handfull anställda och bas på Ideon Innovation. Efter ett antal års utveckling testas bolaget energieffektiva bränsleceller just nu ute i fordonsindustrin.

I traditionella bränsleceller produceras elektricitet genom att rent väte och syre förenas till vatten. Saans system använder istället långa kolvätekedjor som råvara. Dessa spjälkas till mindre delar bestående av väte och kolmonoxid. Vid reaktion med syre bildas vatten och koldioxid, med värme och elektricitet som åtråvärda biprodukter.

Katalysatorerna för spjälkningen kräver en arbetstemperatur på runt 700 grader Celcius, mot 80-90 grader för motsvarande traditionell teknik, men i gengäld kan allt från etanol till bensin och diesel användas direkt som råvara.

Som de första tillämpningarna siktar Saans grundare och ägare Asif Ansar på el- och värmepannor i bostadshus samt mindre enheter i lastbilar som kan förse fordonet med ström och eventuell uppvärmning när det är parkerat.

— I dag låter många förare lastbilen gå på tomgång för att exempelvis kunna köra luftkonditioneringen. Vårt system är mycket mer energieffektivt, säger Asif Ansar.

Han arbetade ett antal år med olika bränslecellslösningar inom tyska bilundstrin, bland annat för BMW, innan han grundade Saan energi 2012. Till sommaren lämnar han över vd-skapet till Per Lindvall, tidigare vd för Höganäs kinesiska dotterbolag samt chef för norska Defas asiatiska verksamhet. Asif Ansar blir istället teknikchef för Saan Energi.

Bränslecellerna testas just nu i industriell skala hos partnerbolag i Tyskland och Schweiz, uppger Asif Ansar utan att vilja nämna några namn. Några inkomster från den verksamheten har Saan Energi ännu inte, men parallellt har bolaget varit med och utvecklat portabla meterhöga vindkraftverk för fritidsbruk och en hopvikbar plastfilt med solceller för exempelvis campare. 2013 landade omsättningen på knappt en miljon kronor.

Inräknat den nya vd:n sysselsätter Saan energi fyra anställda i Lund och fem konsulter i Tyskland. Asif Ansar räknar med att behöva nyanställda 5-10 personer det närmaste året och bolaget är på väg att flytta till större lokaler inom Ideonområdet. Utöver kundintäkterna har Saan finansierats helt av Asif Ansar samt med cirka tre miljoner kronor i EU-medel.

Erik Olausson

Industrikoncernen Höganäs tidigare Kinachef Per Lindvall blir ny vd för Saan Energi, med en handfull anställda och bas på Ideon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.