måndag 6 maj 2024

inloggad som

Höganäs-veteran tar över miljöteknikbolag i Lund

Industrikoncernen Höganäs tidigare Kinachef Per Lindvall blir ny vd för Saan Energi, med en handfull anställda och bas på Ideon Innovation. Efter ett antal års utveckling testas bolaget energieffektiva bränsleceller just nu ute i fordonsindustrin.

I traditionella bränsleceller produceras elektricitet genom att rent väte och syre förenas till vatten. Saans system använder istället långa kolvätekedjor som råvara. Dessa spjälkas till mindre delar bestående av väte och kolmonoxid. Vid reaktion med syre bildas vatten och koldioxid, med värme och elektricitet som åtråvärda biprodukter.

Katalysatorerna för spjälkningen kräver en arbetstemperatur på runt 700 grader Celcius, mot 80-90 grader för motsvarande traditionell teknik, men i gengäld kan allt från etanol till bensin och diesel användas direkt som råvara.

Som de första tillämpningarna siktar Saans grundare och ägare Asif Ansar på el- och värmepannor i bostadshus samt mindre enheter i lastbilar som kan förse fordonet med ström och eventuell uppvärmning när det är parkerat.

— I dag låter många förare lastbilen gå på tomgång för att exempelvis kunna köra luftkonditioneringen. Vårt system är mycket mer energieffektivt, säger Asif Ansar.

Han arbetade ett antal år med olika bränslecellslösningar inom tyska bilundstrin, bland annat för BMW, innan han grundade Saan energi 2012. Till sommaren lämnar han över vd-skapet till Per Lindvall, tidigare vd för Höganäs kinesiska dotterbolag samt chef för norska Defas asiatiska verksamhet. Asif Ansar blir istället teknikchef för Saan Energi.

Bränslecellerna testas just nu i industriell skala hos partnerbolag i Tyskland och Schweiz, uppger Asif Ansar utan att vilja nämna några namn. Några inkomster från den verksamheten har Saan Energi ännu inte, men parallellt har bolaget varit med och utvecklat portabla meterhöga vindkraftverk för fritidsbruk och en hopvikbar plastfilt med solceller för exempelvis campare. 2013 landade omsättningen på knappt en miljon kronor.

Inräknat den nya vd:n sysselsätter Saan energi fyra anställda i Lund och fem konsulter i Tyskland. Asif Ansar räknar med att behöva nyanställda 5-10 personer det närmaste året och bolaget är på väg att flytta till större lokaler inom Ideonområdet. Utöver kundintäkterna har Saan finansierats helt av Asif Ansar samt med cirka tre miljoner kronor i EU-medel.

Erik Olausson

Industrikoncernen Höganäs tidigare Kinachef Per Lindvall blir ny vd för Saan Energi, med en handfull anställda och bas på Ideon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.